Πώς μειώνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 200 ευρώ ή στα …0 ευρώ

Πώς μειώνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 200 ευρώ ή στα …0 ευρώ
Και νέα μείωση στον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων κατέγραψε τον Οκτώβριο ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. Χάθηκαν 13.000 επιδοτήσεις μέσα σε μόλις έναν μήνα με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος των 360 ευρώ να περιοριστεί στα 125.000 άτομα τη στιγμή που ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Το συγκεκριμένο στατιστικό εύρημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Δείχνει ότι η αγορά εργασίας δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις με αποτέλεσμα όποιος χάνει τη δουλειά του, να συμπληρώνει έναν χρόνο εκτός αγοράς εργασίας (ήδη ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων υπερβαίνει τους 900.000 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και τελικώς να χάνει και το επίδομα. Από την Πρωτοχρονιά, ο αριθμός των δικαιούχων των 360 ευρώ θα γίνει ακόμη μικρότερος καθώς τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά. Μοναδική διέξοδος για κάποιους ανέργους, θα αποτελέσει το επίδομα των 200 ευρώ το οποίο όμως θα χορηγηθεί στους μακροχρόνια ανέργους μόνο εφόσον πληρούνται τα αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια. Το fpress.gr έχει αναδείξει το πρόβλημα εδώ και καιρό κάνοντας λόγω για defactoκατάργηση του επιδόματος των 360 ευρώ. Δείτε και τις τεχνικές αλλαγές που ενεργοποιούνται από το νέο έτος:

Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και σε 20άρηδες

Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε δύο βασικές αλλαγές όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας:

1. Αύξησε το ηλικιακό όριο επιτρέποντας να ενταχθούν στο επίδομα άτομα ηλικίας από 20 έως 66 ετών ενώ μέχρι πρότινος, επίδομα δινόταν μόνο στους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 45 ετών μέχρι και 65 ετών. Πρόκειται ασφαλώς για μια θετική αλλαγή η οποία θα οδηγήσει και σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων αρκεί να…

2. Μην κοπούν από το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο υπέστη περικοπή. Έτσι, ενώ για το 2013, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα καταβάλλεται σε όλους όσους εμφανίζουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 10.000 ευρώ από το 2014 και θα προσαυξάνεται με έναν βασικό μισθό (586 ευρώ) για κάθε ανήλικο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια.

Οι προϋποθέσεις:

Πώς λοιπόν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας από το νέο έτος. Ιδού τι αναφέρει η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ:

Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Οι αλλαγές στο επίδομα τακτικής ανεργίας

Από το νέο έτος, ο ΟΑΕΔ προκειμένου να χορηγήσει στους απολυμένους το επίδομα τακτικής ανεργίας των 360 ευρώ, θα ψάχνει:

1. αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σεζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

2. Αν στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, έχετε εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 16 μήνες (ή 400 ημέρες). Μέχρι και το τέλος του 2013, αναζητείται αν έχει καταβληθεί επίδομα ανεργίας για 18 μήνες μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μια επώδυνη αλλαγή η οποία θα αποκλείσει πολλούς δικαιούχους, ειδικά τους εποχικούς υπαλλήλους. Πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2014, θα προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα 125 ένσημα (ή περισσότερα) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει το επίδομα. Επιπλέον η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2010-Δεκέμβριος 2013. Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 10 μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για τέσσερις μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ