Φαί και ύπνο αντί για μισθό ή μισθό βάσει...τζίρου; Τα όργια των συμβάσεων

Φαί και ύπνο αντί για μισθό ή μισθό βάσει...τζίρου; Τα όργια των συμβάσεων
"Δούλεψε χωρίς λεφτά μόνο για φαγητό και στέγη. Ο μισθός σου θα μειωθεί αν πέσει ο τζίρος της επιχείρησης. Θα σε πληρώνω κάθε τρεις μήνες. Θα σας πληρώσω σε οκτώ μήνες ανάλογα με την πορεία των διαφημιστικών μου εσόδων" 

Αν δεις κανείς τις αγγελίες ευρέσεως εργασίας ή κοιτάξει τις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται θα εντοπίσει σημεία καιτέρατα ». Ο κατάλογος μακρύς: Αμοιβές εργαζομένων ανάλογα με τον τζίρο της εταιρίας, πρόσληψη εργαζόμενου έναντι στέγης και τροφής, πληρωμές ανά τρίμηνο. Ζούμε την εποχή του εργοδότη. Με στατιστική ανεργία της τάξεως των 27,5% διαλυμένο νομοθετικό πλαίσιο και ανύπαρκους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορεί πλέον να κάνει όποιος θέλει ότι θέλει στο όνομα της κρίσης. Εκμεταλλευόμενοι τη βασική ανάγκη του ανθρώπου για δουλειά, οι επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να καλύψουν τη δική τους ανάγκη για ρευστότητα. Δεν την παρέχει η τράπεζα; Την εξασφαλίζουμε από τους υπαλλήλους μή καταβάλοντας τους μισθούς. Άτοκος δανεισμός δηλαδή. Και επειδή συνιστά ποινικό αδίκημα η μή καταβολή δεδουλευμένων, υπογράφουμε και μια επιχειρησιακή σύμβαση για να μην υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Σήμερα, αναδεικνύεται από την "Ελευθεροτυπία" η αγγελία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε site εύρεσης εργασίας και η οποία αναφέρει: Ζητείται καμαριέρα για ξενοδοχεία στην Αίγινα. Εθελοντική εργασία, έναντι τροφής και στέγης.
Τι σημαίνει αυτό; Αν είσαι στο δρόμο, δεν έχεις σπίτι και φαγητό μπορεί να πας στο εν λόγω ξενοδοχείο να στρώνεις κανένα σεντόνι και να καθαρίζεις κανένα δωμάτιο, με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαί και ένα κρεβάτι για να κοιμηθείς (το εισιτήριο του πλοίου δεν έχει διευκρινιστεί αν περιλαμβάνεται στην αμοιβή). Μεμονωμένο περιστατικό; Ας πάμε σε άλλο που αφορά σε περισσότερους εργαζόμενους. Ο εκδότης της εφημερίδας που αναδεικνύει σήμερα το θέμα, ζητάειαπό τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις έως και 30% προσθέτοντας ακόμη δύο όρους:

  • θα λάβουν τα δεδουλευμένα ακόμη και τον Αύγουστο του 2014 εφόσον υπάρχουν έσοδα από τη διαφήμιση στο μεσοδιάστημα
  • στο ενδιάμεσο διάστημα δεν θα ασκήσουν ένδικα μέσα.

Το fpress.gr ανέδειξε την υπόθεση με την "βραβευμένη" εταιρείαφύλαξης Mega Sprint Guard, η οποία μετά την γενική κατακραυγή αναγκάστηκε να καταθέσει τροποποίηση της επιχειρησιακής σύμβασης στο ΣΕΠΕ. Τι προέβλεπε αυτή η σύμβαση; Καταβολή δεδουλευμένων ανά τρίμηνο.Για την ιστορία, η εταιρία που έχει βραβευτεί πολύ πρόσφατα ως μια από τις επιχειρήσεις με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και απασχόλησης προσωπικού στην...Ευρώπη, έχει ως έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της, το...δημόσιο.

Και ιδού μια ακόμη περίπτωση:

η επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε στην εταιρία ταχυμεταφορών ACS του ομίλου Info Quest η οποία ισχύει από 29/9/2013 έως 30/4/2014. Στην σύμβαση οι μισθοί των εργαζομένων συνδέονται άμεσα με τον τζίρο της εταιρίας.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

- Αν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του 1ου 9μηνου του 2013 μειωθεί σε ποσοστό από 6% έως 9%, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2012, τότε οι μισθοί θα μειωθούν από 1/10/2013 σε ποσοστό 5%. Αν, όμως, η μείωση του κύκλου εργασιών είναι μεγαλύτερη του 9%, τότε οι μισθοί θα μειωθούν κατά 8%!

- Αν, τώρα, ο κύκλος εργασιών του 1ου τριμήνου του 2014 μειωθεί μέχρι 4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2013, τότε οι μισθοί θα μείνουν αμετάβλητοι. Αν, όμως, μειωθεί κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 4% τότε οι μισθοί θα μειωθούν κατά 3% από 1/4/2014!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οι εργαζόμενοι της ACS θα πρέπει στο τέλος κάθε τριμήνου να τηλεφωνούν στο λογιστήριο της εταιρίας προκειμένου να δουν πώς κινήθηκαν τα έσοδα της εταιρίας για να δουν αν και εκείνοι με την σειρά τους θα έχουν χρήματα για το ενοίκιο, το σούπερμάρκετ κλπ….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ