«Εποχικός» στα Jumbo; Μάθε τα δικαιώματά σου

«Εποχικός» στα Jumbo; Μάθε τα δικαιώματά σου
 Η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: H γνωστή αλυσίδα Jumbo προτίθεται να προσλάβει 1200 εποχικούς υπαλλήλους για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια των εορτών. Τουλάχιστον 300 προσλήψεις θα κάνουν και τα Public ενώ εποχικές προσλήψεις θα ανακοινωθούν και από άλλες αλυσίδες.

Τι σημαίνει όμως «εποχικός»; Ποια τα δικαιώματά του; Απευθύναμε τα ερωτήματα στον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο*. Ιδού οι απαντήσεις του:

Είναι συνηθισμένο να εργάζονται ορισμένοι σε εποχικές εργασίες, σε εμπορικές επιχειρήσεις, δηλαδή με αφορμή τις γιορτές ή για κάποια περιορισμένη χρονική περίοδο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ανήκουν στην κατηγορία του ξενοδοχοϋπάλληλου, όπου ισχύουν επιπλέον, άλλες διατάξεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι:

- Αν υπογράψουν σύμβαση με διάρκεια εβδομάδων ή μηνών, η λήξη αυτής νωρίτερα της αρχικώς συμφωνηθείσας δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο για σοβαρή αντισυμβατική συμπεριφορά του εργαζόμενου.

- Αν όμως λήξει η σύμβαση αυτή στην ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί, ο εργαζόμενος δε δικαιούται αποζημίωσης απόλυσης.

- Για την περίοδο που οι εργαζόμενοι εργαστούν, δικαιούνται αναλόγως επιδόματος Χριστουγέννων ή/και επιδόματος Πάσχα (αναλογία).

- Η αμοιβή που -κατά κανόνα- συμφωνείται είναι με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας ή αν η εταιρεία ανήκει σε εμπορικό σύνδεσμο που εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση του εμπορίου, η αμοιβή ορίζεται από τη σύμβαση αυτή.

- Mετά τη λήξη της σύμβασης, δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο στις υπηρεσίες του.

Περισσότερα άρθρα του Γιάννη Καρούζου στοwww.dikigorosergatologos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ