Eρχεται πληρωμή των ασφαλίστρων στον ΟΑΕΕ κάθε… μήνα!

 Eρχεται πληρωμή των ασφαλίστρων στον ΟΑΕΕ κάθε… μήνα!
Την μείωση του χρόνου καταβολή των ασφαλίστρων -από δίμηνο σε κάθε μήνα -στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η ύστατη αυτή προσπάθεια γίνεται με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο της μη καταβολής ασφαλίστων από τους ασφαλισμένους  αφού υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει τις εισφορές του.

Η δραματική κατάσταση στον ΟΑΕΕ αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από τους συνταξιοδοτικούς πίνακες του Οργανισμού.
Σύμφωνα με αυτά:
- Σχεδόν οι 9 στους 10 ασφαλισμένους του Ταμείου (86,5%) θεωρούν επισφαλή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στον ΟΑΕΕ, ενώ οι 8 στους 10 (78,3%) αγωνιούν τόσο για το ύψος της μελλοντικής σύνταξης, όσο και για τη παροχή περίθαλψης
-Οι 9 στους 10 ασφαλισμένους του Ταμείου (89,6%) δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις παροχές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, σε σχέση με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει.
-Μόνο οι 3 στους 10 (30%) προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη (αποταμίευση, επένδυση, ιδιωτική ασφάλιση κ.ά.).
-Πάνω από 1 στους 4 ερωτηθέντες (26,9%) έχει πλέον σταματήσει να καταβάλει εισφορές στο Ταμείο.
-Το μεγαλύτερο ποσοστό (88,8%) εκείνων που έχουν σταματήσει να καταβάλλουν εισφορές, παρουσιάζεται την τελευταία διετία, στοιχείο που αναδεικνύει την αρνητική επίδραση της κρίσης στα Ταμεία, αλλά και την εμφανή αδυναμία των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων να καλύψουν τις ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 7 στους 10 (70,5%) των οφειλετών, χρωστούν έως 10.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2013.
- Μόνο οι μισοί ασφαλισμένοι (49,8%), εκτιμούν ότι θα 'ναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το επόμενο διάστημα έως το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δισ., από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Μόνο το 2012 διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ