Αερομαχίες για την πίτα των 7 δισ. ευρώ από τα F16. Τα φαβορί

Αερομαχίες για την πίτα των 7 δισ. ευρώ από τα F16. Τα φαβορί
Ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ανοίγει το επόμενο διάστημα  με σημαντικό έπαθλο,  αφού ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν η δαπάνη μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Το ίδιο και οι κίνδυνοι, αφού τα δικαστήρια ακόμη γεμίζουν από τι δίκες των εξοπλισμών της περιόδου Σημίτη.

Για το ελληνικό Επιτελείο, το πρόγραμμα που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ είναι ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 που διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκκρεμεί πρακτικά από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας (επτά υπουργοί -Σπηλιωτόπουλος, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος και Δένδιας- είχαν στα χέρια τους την ίδια πρόταση αλλά δεν την προχώρησαν) και «πάγωσε» λόγω έλλειψης πόρων. Σήμερα, εκ των πραγμάτων είναι η μοναδική προοπτική για να κρατηθεί η Πολεμική Αεροπορία «ζωντανή» στο Αιγαίο. Το πρόγραμμα έχει τρία σενάρια και ανάλογα με τον αριθμό των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονισθούν (85, 123 ή 155) θα κοστίσει αντίστοιχα 1,1 ή 1,5 ή 1,9 δισ. ευρώ. «Ανάδοχος» θα είναι εκ των πραγμάτων η κατασκευάστρια του μαχητικού Lockheed Martin που θα συντονίσει το πρόγραμμα αλλά και υπεργολάβοι όπως η Raytheon που κατασκευάζει το νέο ραντάρ το οποίο θα είναι και το «επίκεντρο» της αναβάθμισης.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα διαμορφώνουν το «πυρήνα» του «αμερικανικού συστήματος». Ο Ντέννης Πλέσσας είναι υψηλόβαθμο στέλεχος (αντιπρόεδρος) της Lockheed Martin. Έχει κλείσει άλλες τρεις συμφωνίες για F-16 στην Ελλάδα, ενώ έχει υποστηρίξει τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού στην Αίγυπτο και την Πολωνία. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές των «οπλικών» δεν θεωρείται ατζέντης, αλλά μισθωτός, κάτι που τον έχει προφυλάξει από τα δεινά των υπολοίπων… Στόχος του είναι να κλείσει την καριέρα του με μία ακόμη επιτυχία.
Αναβαθμισμένος τα τελευταία χρόνια στο αμερικανικό σύστημα (ιδιαίτερα μετά την «απομάκρυνση» του Θωμά Λιακουνάκου) είναι ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, σήμερα επικεφαλής ενός περίπλοκου σχήματος επιχειρήσεων που περιλαμβάνει χρηματοδοτικές και συμβουλευτικές εταιρείες, όπως και την Theon Sensors που παράγει αισθητήρες για στρατιωτικές χρήσεις με πωλήσεις και στο εξωτερικό. Ο Χατζημηνάς είχε εκπλήξει την αγορά το 1999 όταν έκλεισε για λογαριασμό της Raytheon την αγορά του τότε νέου εκπαιδευτικό T-6 Texan II της αεροπορίας και έκτοτε διατηρεί μια προνομιακή θέση με την αμερικανική εταιρεία, αντιπροσωπεύοντας τα όπλα της, τα οποία εξοπλίζουν τα F-16. Πρόσωπο που διατηρούσε καλές επαφές με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει να έχει προσβάσεις στα κέντρα της εξουσίας, αφού έχει καλές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο.
Τα δυο αυτά πρόσωπα θα βρεθούν στο επίκεντρο και στην περίπτωση που προχωρήσει, τώρα ή αργότερα, η υπόθεση ενός προγράμματος για την αγορά του αόρατου μαχητικού F-35. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είχε κατ’ ελάχιστον κόστος 3-4 δισ. ευρώ, και όπως σημειώνουν έμπειροι επιτελείς της Αεροπορίας δεν μπορεί να προσεγγίζεται σε τάξη μεγέθους μονάδας, αλλά ως πακέτο. Και αυτό γιατί αφορά νέο αεροσκάφος για το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθούν επί ελληνικού εδάφους υποδομές και σύστημα υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ