Χτίζει νέο «σύστημα» ο Μ. Σάλλας

Χτίζει νέο  «σύστημα» ο Μ. Σάλλας
Κανείς δεν είχε ποντάρει στο ότι ο Μιχάλης Σάλλας θα καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μόνο οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος γνώριζαν ότι είχε έτοιμη από καιρό τη στρατηγική της επόμενης ημέρας. Χρειάστηκε μόλις 130 ημέρες για να ανακοινώσει την είσοδό του στην Παγκρήτια Τράπεζα και άλλες 100 για να εκδηλώσει το επόμενο βήμα του: την απόκτηση μεριδίου στην Wealth Financial Services, με το οποίο διευρύνει το φάσμα των δυνατοτήτων του Lyktos Group. Του σχήματος μέσω του οποίου θα αναπτύξει τη στρατηγική του για «επαναφορά» στο τραπεζικό σύστημα. Και όπως όλα δείχνουν ο σχεδιασμός του πολύπειρου τραπεζίτη θα έχει ακόμη… αρκετά κεφάλαια.

Κατέχοντας μέσω της Lyktos Participations το 21,5% της Παγκρήτιας, ο Σάλλας θα επιδιώξει την ενίσχυση της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά. Και σε αυτό το σχέδιο η παράλληλη δυνατότητα διαχείρισης υπηρεσιών wealth management θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες.

Ο διαμορφωτής της Τράπεζας Πειραιώς, σήμερα προσδοκά σήμερα ότι η συνεταιριστική τράπεζα μπορεί να έχει μεγάλη συμβολή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ακολουθώντας το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο». Δηλαδή τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία, όπου και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και αναπτυγμένες. Το μοντέλο αυτό ευνοεί την κάλυψη του «κενού» των μεγάλων εμπορικών τραπεζών στις χρηματοτοδοτήσεις προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε σε τοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει και το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εποπτικές αρχές που αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Ήδη η είσοδος Σάλλα ως στρατηγικού στην Παγκρήτια αναβαθμίζει τον ευρύτερο ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και τις ίδιας της τράπεζας στο ελληνικό σύστημα. Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πρόσφατα το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» ξένων οίκων και funds που διερευνούσαν την απόκτηση τραπεζικής άδειας, ώστε να εμπλακούν σε δεύτερο χρόνο και στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΙΠΟΙΗΣΗ. Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τις διεργασίες στις συνεταιριστικές τράπεζες, όπου στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ανοίγει το ενδεχόμενο συμπράξεων. Ένα ενδεχόμενο που επίσης υποστηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς με την πρόθεση να μπουν συνεταιριστικές τράπεζες υπό την «σκέπη» ενός οικονομικά ισχυρού παίκτη. Δηλαδή μιας ξένης τράπεζας (κατά προτίμηση συνεταιριστικής) ή ενός fund. Και βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορεί να προχωρήσει με αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία απ αυτήν που έχουν οι συστημικές τράπεζες καθώς οι συνεταιριστικές δεν ελέγχονται από τον SSM, αλλά εποπτεύεται απ’ ευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το πεδίο, επομένως για τον Μιχάλη Σάλλα είναι ανοικτό…

Σε αυτό το «περιβάλλον», η απόκτηση του 20% της Wealth Financial Services από τη Lyktos, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια και ανοίγει την ατζέντα και τις δυνατότητες του νέου «συστήματος» που χτίζει ο Μιχάλης Σάλλας.

Η WFS θεωρείται μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείας στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, και το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο πελατών της ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το 2010 με partners τέσσερα στελέχη με πολυετή πείρα σε τμήματα wealth management ελληνικών και ξένων τραπεζών: τον Κωνσταντίνο Βουργάνα, τον Γιάννη Ηλιόπουλο, τον Θανάση Κοντονίκα, τον Παναγιώτη Πουλή και τον Φάνη Μυλωνά.

Αρχικά προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, ώστε να εξασφαλίσει στους πελάτες την τις υποδομές συνεργασίας με ελληνικούς και ξένους θεματοφύλακες αλλά και πρόσβαση σε όλο το φάσμα επενδυτικών προϊόντων. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος συνδεδεμένος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας το υπό παρακολούθηση ενεργητικό των πελατών της. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τη χρονιά του απόλυτου οικονομικού κλυδωνισμού, το 2015, κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 25% τα προ φόρων κέρδη κατά 10%, αλλά κυρίως το υπό παρακολούθηση ενεργητικό κατά 45%! Το 2016 ήρθε άλλο ένα ρεκόρ με ιστορικό υψηλό στη κερδοφορία της. Ή WFS έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες επενδυτικής συμμετοχής σε ομόλογα σημαντικών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως η Motor Oil, τα ΕΛ.ΠΕ, ο ΟΤΕ, ο όμιλος Φουρλή και η MLS Πληροφορική.

Η Lyktos ετοιμάζεται για εισαγωγή σε χρηματιστηριακό ταμπλό

Η απόκτηση του μεριδίου στην WFS είναι βέβαια μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα στην στρατηγική του Μιχαλη Σάλλα στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Lyktos ετοιμάζεται να εισαχθεί σε χρηματιστήριο με στόχο την περαιτέρω άντληση κεφαλαίων, με ένα από τα σενάρια να αναφέρει ότι πιθανότερη είναι η εισαγωγή σε ξένη αγορά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τις κινήσεις του Μιχάλη Σάλλα θα στηρίξουν το προσεχές διάστημα και σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι από την «ομάδα» που και κατά το παρελθόν είχε συνδράμει τη στρατηγική του.

Άλλωστε το νέο στρατηγείο του στο κέντρο της Αθήνας επισκέπτονται πολύ συχνά εξέχοντα μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Πολλοί απ αυτούς «συμφωνούν» ότι το επόμενο διάστημα και με επίκεντρο τον πολύπειρο τραπεζίτη θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός επιχειρηματικός πυρήνας με πολύπλευρες στοχεύσεις. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, η χώρα να μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ίσως γι αυτό και ο ίδιος ο Σάλλας σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, την Πέμπτη, αναφέρθηκε επιτακτικά στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα διότι οι καθυστερήσεις εμποδίζουν τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η οικονομία. Δεν πρόκειται να αισθανθούμε ότι ξεφύγαμε από την κρίση μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ