Ο Τσίπρας, η L’ Oreal και τα σενάρια για τις επιχειρηματικές συμφωνίες

Ο Τσίπρας, η L’ Oreal και τα σενάρια για τις επιχειρηματικές συμφωνίες
Ανακοινώσεις από την έδρα της πολυεθνικής στο Παρίσι φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το μυστήριο γύρω από την προσδοκώμενη επένδυση της L’ Oreal στην Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρροών από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον CEO της L’ Oreal International Jean-Paul Agon, που ενισχύονται όσο περνούν οι μέρες από ποικίλες φήμες για το εύρος, το ύψος και τους εμπλεκόμενους στην επένδυση επιχειρηματικούς εταίρους.

Η L’ Oreal Hellas, μια από τις αρχαιότερες θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα, με παρουσία στην αγορά από το 1971 και με παραγωγική μονάδα που λειτούργησε μέχρι τοn σεισμό του 1999, οπότε καταστράφηκε, φέρεται να σχεδιάζει επενδυτικό project στην Ελλάδα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται πέρα από τον κλάδο των καλλυντικών και με τον παραγωγικό τομέα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για σενάριο που συνδυάζεται με τις πληροφορίες που θέλουν τον γαλλικό όμιλο να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε συζητήσεις με την Apivita.

Η τελευταία εταιρεία καλλυντικών που αναπτύσσει προϊόντα βασισμένα στη φιλοσοφία του Ιπποκράτη και στις δράσεις των βοτάνων διατηρεί βιοκλιματικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα μέσω της Apigea, ενώ όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή τα τελευταία χρόνια έχοντας διενεργήσει επαφές με επενδυτές εντός και εκτός συνόρων. Αρμόδια στελέχη της L’ Oreal Hellas χαρακτήριζαν «φήμες» τα τεκταινόμενα μεταφέροντάς μας την επιθυμία της διοίκησης να μην απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα, αν και την ίδια στιγμή άλλες πηγές της εταιρείας επιβεβαίωναν τις ζυμώσεις των τελευταίων μηνών.

Όμως και από την πλευρά του επιτελείου της εταιρείας των Νίκης και Νίκου Κουτσιανά επικρατούσε σιγή ιχθύος. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η L’ Oreal είναι εισηγμένη εταιρεία κι ως εκ τούτου είναι πολύ προσεκτική στην επικοινωνιακή της τακτική. Σημειώνεται επίσης ότι για να προχωρήσει μια επένδυση προφανώς δεν αρκεί που ο Jean-Paul Agon αγαπάει την Ελλάδα -στην οποία ξεκίνησε άλλωστε την καριέρα του το 1981 όταν διορίστηκε γενικός διευθυντής της L’ Oreal Hellas, για να επιστρέψει στη Γαλλία ύστερα από τέσσερα χρόνια-, ούτε μια «ιδιωτική» όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ρόλο παίζουν κυρίως οι αξίες.

Σημειώνεται ότι η Apivita, στην οποία έγινε λόγος, φέρεται να κατέγραψε βελτιωμένα μεγέθη το 2016 έπειτα από μια δύσκολη χρονιά το 2015, με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ από 32,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και με ανάλογη βελτίωση στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 339.325 ευρώ από ζημιές 214.201 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώθηκαν σε 38,3 εκατ. ευρώ από 39,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η L’ Oreal Hellas διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα διαθέτοντας παρουσία σε όλα τα κανάλια διανομής. Αν και δεν έχει δημοσιευθεί ισολογισμός για το 2015, σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες από τη μητρική εταιρεία τα κέρδη από την Ελλάδα το 2015 ήταν 9,825 εκατ. ευρώ, προσφέροντας ένα αξιόλογο μέρισμα στη μητρική. Πάντως, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2014, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 116,3 εκατ. ευρώ, με λειτουργικό αποτέλεσμα 11,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ