Γιατί οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου "πουλάνε" και της Ελλάδας όχι

Γιατί οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου "πουλάνε" και της Ελλάδας όχι
Χρονιά «υδρογονανθράκων» αναμένεται να αποδειχθεί το 2017, καθώς οι τιμές τραβούν την ανηφόρα ανεβάζοντας ανάλογα και το ενδιαφέρον των πετραλαϊκών εταιρειών για νέες επενδύσεις.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Κι αν η Κύπρος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη νέα συγκυρία και έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον έχοντας ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα, σημαντικούς διαγωνισμούς, το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει με την Ελλάδα. Οι αργόσυρτοι ρυθμοί του αρμόδιων αρχών, δηλαδή του υπουργείου Ενέργειας, αφού ακόμη η ΕΔΕΥ δεν έχει στελεχωθεί, το ασταθές νομικό και φορολογικό πλαίσιο και οι πολιτικές παλινδρομήσεις έχουν ήδη κοστίσει ακριβά, αφού καθυστερούν την έρευνα και επομένως την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων. Με δεδομένο ότι η ερευνητική διαδικασία είναι χρονοβόρα διαρκεί 7-8 χρόνια μετά την υπογραφή συμβάσεων, είναι σημαντικό να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων ώστε να μην επιβραδύνεται περαιτέρω η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, αν προχωρούσαν γρήγορα οι έρευνες και είχαν βρεθεί νωρίτερα κάποια κοιτάσματα θα άλλαζε η εικόνα της χώρας και θα προσερχόντουσαν επενδυτές, όπως συμβαίνει στην Κύπρο.

Και όσο περισσότεροι θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι τόσο περισσότερα θα ήταν και τα έσοδα. Στην Κύπρο μόνο από τα μπόνους ανάθεσης των οικοπέδων 6, 8 και 10 του 3ου γύρου,( τα μπόνους είναι μέρος τους διαγωνισμού και αυξάνονται όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί), η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στο επόμενο δίμηνο…

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος έχει επιδείξει εξαιρετική ταχύτητα, ολοκληρώνοντας 3 γύρους αδειοδοτήσεων από το 2009. Για την υπογραφή συμβάσεων χρειάστηκαν 11 μήνες στον πρώτο γύρο, 9 μήνες στο 2ο και μόλις 8 μήνες και την ανακήρυξη των αναδόχων στον τρίτο, όταν εδώ χρειάζονται χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι στην Κύπρο να βρίσκονται ήδη διεθνείς παίκτες όπως οι ΕΝΙ, TOTAL, NOBLE, EXXON MOBIL, ANVER, DELEK ενώ στην Ελλάδα ακόμη και όσοι από τους ξένους έχουν εμφανιστεί.... αναμένουν εξουθενωμένοι στο ακουστικό τους…

Οι ταχείς διαδικασίες έφεραν και τα καλά αποτελέσματα, στη Μεγαλόνησο, την ανεύρεση του κοιτάσματος Αφροδίτη, το 2011 που αποτέλεσε και την καλύτερη διαφήμιση για την αύξηση του ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών εταιρειών. Όπως αναφέρει στο MoneyPro o Δρ. Ντίνος Νικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, «μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη, στον επόμενο γύρο εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους 33 διεθνείς εταιρείες».

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

«Οι διαφορές με την Ελλάδα είναι πολλές» εξηγεί ο Δρ Ντίνος Νικολάου. «Στην Κύπρο έχουμε το τεχνικό πλεονέκτημα, υπάρχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα και πετρελαικά συστήματα και το επιχειρηματικό πλεονέκτημα με οριοθετημένες ΑΟΖ, σταθερή στρατηγική αξιοποίησης κοιτασμάτων, αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης και σωστό επιχειρηματικό κλίμα. Στην Ελλάδα αντίθετα, ούτε οι ΑΟΖ είναι οριοθετημένες- μόνο με την Ιταλία είναι-, και παρότι έχουν αποδειχθεί κάποια κοιτάσματα (Πρίνος στο Θρακικό Πέλαγος, το Κατάκολο και οι Αλυκές Ζακύνθου στο Ιόνιο και η Επανωμή στον Θερμαϊκό) εντούτοις λόγω της απουσίας σταθερού μηχανισμού διαχείρισης, σταθερής πολιτικής βούλησης και του ακατάλληλου επιχειρημαιτκού κλίματος λείπει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Να τονίσουμε ότι η έρευνα και η παραγωγή είναι δραστηριότητα που απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά κεφάλαια και καμιά εταιρεία δεν θα ήθελε να επενδύσει σε ασταθές περιβάλλον".

Επίσης το μοντέλο αξιοποίησης στην Κύπρο είναι διαφορετικό. Είναι καταμερισμός παραγωγής, δηλαδή το Δημόσιο συμμετέχει στη διαχείριση με ποσοστά άνω του 65%, ενώ στην Ελλάδα έχει επιλεγεί το μοντέλο σύμβαση μίσθωσης/φόρων. "Το ελληνικό μοντέλο είναι εξαιρετικά ελκυστικό για επενδύσεις" σχολιάζει ο Δρ. Νικολάου "και παρόλα αυτά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο για όλους τους άλλους λόγους. Στην Κύπρο επίσης δίνεται έμφαση στην προσέλκυση στελεχών από τη διεθνή αγορά και γίνεται με ένα ικανοποιητικό συστημα αμοιβών από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων με στόχο να έχει τους καλύτερους στον κόσμο ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ».

ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Η αστάθεια είναι όμως το κυριότερο μειονέκτημα. Οι διεθνείς εταιρείες έχουν πολλές φορές απογοητευτεί και αποχωρήσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιταλική ΕΝΕL, που ενώ είχε αιτηθεί το άνοιγμα των παραχωρήσεων στη Δυτική Ελλάδα, το Φεβρουάριο του 2015 και μόλις δύο ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών, αποχώρησε. Αιτία ήταν οι δηλώσεις του Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού έργου του ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολου Αλεξόπουλου λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ότι οι διαγωνισμοί που τρέχουν (Ιόνιο, Κρήτη, Δ. Ελλάδα) θα ακυρωθούν και θα επαναπροκηρυχθούν με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει άλλο φορολογικό μοντέλο, διαφορετικό υπολογισμό μισθώματος και μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου στις κοινοπραξίες που θα ερευνήσουν, θα αναπτύξουν και θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα…..

Οι εξαγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν, οι διαγωνισμοί προχώρησαν, αλλά… με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και ενώ τα «οικόπεδα» «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και «Αρτα - Πρέβεζα» ανατέθηκαν στα ΕΛΠΕ και της «Αιτωλοακαρνανίας» στην Energean Oil & Gas , οι συμβάσεις μετά από δύο χρόνια από την κατάθεση προσφορών… μόλις έφτασαν στα γραφεία των εταιρειών που ελπίζουν να υπογράψουν συμβάσεις μέσα στον Ιανουάριο. Ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είχαν εκφράσει τρεις ακόμη εταιρείες η Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol οι οποίες επίσης το απέσυραν…

Το 2018 οι επόμενες γεωτρήσεις

Με πρωταγωνίστριες τις ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil θα προχωρήσουν οι έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα το 2017, με στόχο την παραγωγή από το 2019. Και οι δύο εταιρείες με την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων στις περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου για τα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανίας για την Energean , πραγματοποιούν επαφές για τη συμμετοχή στα σχήματα που θα δημιουργηθούν και ξένης εταιρείας.

Τα ΕΛΠΕ στα τέλη του 2018 θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο, είναι σε διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το “Block 10” στον Κυπαρισσιάκο Κόλπο και το “οικόπεδο 2” δυτικά της Κέρκυρας όπου συμμετέχει η γαλλική Total και η ιταλική Εdison και επαναξιολογεί όλα τα παλιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά την Ελλάδα με στόχο να υποβάλει πρόταση προς το Δημόσιο για παραχώρηση.

Η Energean στα τέλη του 2018 σχεδιάζει την πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο, προετοιμάζει σεισμική έρευνα την ερχόμενη άνοιξη στην περιοχή των Ιωαννίνων και μετά την υπογραφή σύμβασης στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας διαπραγματεύεται με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ