Η επένδυση ύψους 100 εκατ. στην Κασσιόπη

Η επένδυση ύψους 100 εκατ. στην Κασσιόπη
Πάνω από τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ακινήτου της Κασσιόπης, καθώς τώρα έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τον σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιρειών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.».

Η κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης για λογαριασμό του πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της ανωτέρω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV).

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας από την NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕμ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από έξι χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική επένδυση μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.μ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Πλάνο

Στη δική της ανακοίνωση, η NCH Capital αναφέρει ότι το πλάνο της επένδυσης περιλαμβάνει τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης. Ο προσανατολισμός του έργου, σύμφωνα με το fund, στρέφεται προς την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Επίσης, εκτιμάται ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην ανάπτυξη του νησιού, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αναβάθμιση του παραθεριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις. Οι δραστηριότητές της επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ