«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2017»

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2017»
Στοίχημα –που αν κερδηθεί- θα δώσει το μήνυμα πως η χώρα αλλάζει σελίδα σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, χαρακτηρίζει την εκκρεμούσα αδειοδότηση της επένδυσης στο Ελληνικό ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο ίδιος στέκεται στην αναμενόμενη απόδοση των σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων της τελευταίας περιόδου, όπως η Cosco και τα περιφερειακά αεροδρόμια, και σε σειρά δρομολογημένων επενδύσεων. Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις μέσα στο α’ δίμηνο του 2017. Κατά τον κ. Πιτσιόρλα, η υπερφορολόγηση είναι ένα πρόβλημα για τις εγχώριες επιχειρήσεις –που θα αντιμετωπιστεί εφόσον η οικονομία ορθοδρομήσει- αλλά δεν αποτελεί τροχοπέδη για ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σ’ αυτά εξάλλου βασίζει την μελλοντική ανάπτυξη, προκρίνοντας επίσης τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τέλος σχολιάζει, πως η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που εκκρεμεί είναι η αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας.

Ποιες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις;. Έχει προαναγγελθεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή και πότε θα υλοποιηθεί η αλλαγή προκειμένου να ελπίζουμε στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου;

Το 2017 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά στον τομέα των επενδύσεων. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, στην πράξη πια και όχι στα λόγια, θα περάσει σε μια νέα περίοδο. Καταρχήν θα αρχίσει η υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων της, της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και της Ferrovie στον σιδηρόδρομο. Θα αρχίσει η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού – όπως αυτή του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Κασσιώπης στην Κέρκυρα. Θα ολοκληρωθεί αρχές Γενάρη η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία, θα ξεκινήσει η κατασκευή 4 νέων παρόμοιων μονάδων σε άλλες περιοχές της χώρας, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο αυτόν, όμως σταματώ εδώ για να τονίσω δύο σημαντικά θέματα: πρώτον, το πολύ μεγάλο στοίχημα για το 2017 είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αδειοδότησης του μεγάλου έργου στο Ελληνικό και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αποτελεί την προϋπόθεση για την εκκίνηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να προχωρήσει ουσιαστικά η υλοποίηση έστω μιας μεγάλης επένδυσης από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές. Και αυτό για να πείσουμε τους πάντες ότι εννοούμε αυτά που λέμε και ότι όντως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την βελτίωση του ισχύοντος νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαβουλεύσεων.

Σύσσωμοι, επιχειρηματικοί φορείς, θεσμοί και παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζουν ισχυρό αντικίνητρο για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, το υψηλό φορολογικό βάρος που επωμίζονται. Αναγνωρίζετε τις αιτιάσεις και πως σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

Προφανώς περνάμε σε μία περίοδο όπου η υπερφορολόγηση δημιουργεί πολύ μεγάλα ζητήματα. Όμως αυτή η κατάσταση είναι απότοκος των προγραμμάτων που η χώρα είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει. Νομίζω ότι το μόνο σοβαρό και ρεαλιστικό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε υποχρέωση να διαμορφώσουμε, στην προοπτική εξόδου από το μνημόνιο, ένα συγκρατημένο χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους. Η υπερφορολόγηση σήμερα πλήττει τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για μια κατηγορία όμως μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Στο συνολικό σχεδιασμό τους συνεκτιμούν την υφιστάμενη υπερφορολόγηση, συνυπολογίζουν τη βασική πρόβλεψη της σταδιακής αποκλιμάκωσης της και τελικώς παίρνουν την απόφαση να επενδύσουν στην Ελλάδα για ευρύτερους στρατηγικούς λόγους.

Πιστεύω λοιπόν ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτή την κατηγορία των επενδυτών και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Η χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που καθιστά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων υψηλό, μειώνοντας συνάμα την ανταγωνιστικότητα τους. Ποιες πρωτοβουλίες προκρίνεται έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Είναι ήδη σε εξέλιξη πολλές πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Όμως θεωρώ ότι το μείζον θέμα είναι θέμα συνολικής κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας ως προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Πολλές φορές επικαλούμαστε τα περί διαρθρωτικών ευθυνών - που είναι σωστά – και ως άλλοθι για να καλύψουμε μια συνολική και συλλογική ευθύνη.

Για να φέρω ένα παράδειγμα. Η κρίση οδήγησε πολλούς Έλληνες, κυρίως νέους, σε μια νέα επιχειρηματικότητα στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι η αρχή αλλαγής της κουλτούρας για την οποία μιλάω. Είναι διαφορετικός ο Έλληνας που παράγει αγροτικά προϊόντα που καταλήγουν στη χωματερή για την είσπραξη της επιδότησης και διαφορετικός ο Έλληνας παραγωγός που παράγει ποιοτικό προϊόν και που το διαθέτει στις διεθνείς αγορές.

Να το πω με δυο λόγια: η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που εκκρεμεί είναι η αλλαγή κουλτούρας.
Οι περιορισμένου ύψους δημόσιες επενδύσεις και οι πόροι ΕΣΠΑ αποτελούν τα μόνα εργαλεία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Δεδομένης της άρνησης δε των θεσμών να αποδεχθούν τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, πως εκτιμάται ότι το κράτος θα μπορούσε να σχεδιάσει μια αποδοτική αναπτυξιακή πολιτική;

Ο τρόπος είναι ένας και απλός. Πρέπει να συνδυάσουμε τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους με τα ιδιωτικά κεφάλαια. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί παρά μόνο από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση ένα εξυπηρετικό εργαλείο είναι οι ΣΔΙΤ.

Ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιβλέψατε σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αποκρατικοποιήσεων της τελευταίας περιόδου. Ποιο είναι το συμπέρασμα αυτής της εμπειρίας και πως θα μπορούσε σήμερα να σας φανεί χρήσιμο από τη νέα θέση ευθύνης;
Το ΤΑΙΠΕΔ υπήρξε για μένα ένα παρατηρητήριο από το οποίο μπόρεσα να δω τη χώρα μου .Και πρέπει να σας πω ότι αυτή ακριβώς η οπτική γωνία από την οποία είδα τα πράγματα με κάνει να είμαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Εάν σοβαρευτούμε, μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια ένα μικρό θαύμα.

πηγή: Παραπολιτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ