Τα νέα εργοτάξια σε όλη τη χώρα

Τα νέα εργοτάξια σε όλη τη χώρα
Επανεκκίνηση ων δημόσιων έργων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και οι πέντε οδικοί άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης ενώ, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, εκτός από την επανεκκίνηση των έργων με συμβάσεις παραχώρησης, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης «ένα μακρόπνοο πρόγραμμα δημοσίων υποδομών».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξάλλου τονίσει την εξοικονόμηση δαπανών από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων συνολικού ύψους 764,47 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται 172 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία Οδό, 230 εκατ. ευρώ από την Ιονία Οδό, 225 εκατ. ευρώ από τον Μορέα και 137 εκατ. ευρώ από τον Ε65.

Η σημασία της επανεκκίνησης των δημόσιων έργων είναι μεγάλη για την οικονομία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2015, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών προστίθενται 1,80 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων 0,40 ευρώ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία. Αντίστοιχα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγεται δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία, εκ των οποίων 13 αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών και οι υπόλοιπες 86 διαφορετικά επαγγέλματα.

ΚΑΣΤΕΛΙ

Έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος, η επέκταση του μετρό και τα ΣΔΙΤ των απορριμμάτων τραβάνε σε μάκρος λόγω αστοχιών, γραφειοκρατίας και συνεχών αναβολών. Ο διαγωνισμός για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο οποίος έπειτα από 11 αναβολές φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο έλεγχος του φακέλου της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς που κατατέθηκε από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ινδικό όμιλο GMR προχωράει πια γρήγορα.

Οσο για τον άξονα Πάτρα - Πύργος παραμένει αβέβαιος, αν και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης είπε στη Βουλή ότι δέσμευση της Υπηρεσίας είναι προς το τέλος Απριλίου να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις. Υπάρχει όμως ανησυχία ότι θα κολλήσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω του ρίσκου των μεγάλων εκπτώσεων (53%-57%) που έδωσε στις τρεις πρώτες δημοπρατήσεις η μειοδότρια κοινοπραξία, συμφερόντων Καλογρίτσα.

Ταυτόχρονα μια σειρά άλλων έργων αναμένουν έγκριση στην Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ανάμεσά τους ο νότιος αναβαλλόμενος κλάδος του Ε65, έργο που το υπουργείο θέλει να έχει «κλείσει» ως τον Μάρτιο του 2017.

Στα μεγάλα project της επόμενης περιόδου εντάσσεται και ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, με προτεραιότητα, το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο, όπου το υπουργείο στοχεύει να αρχίσει η κατασκευή το 2018. Νέα έργα αναμένεται να ενταχθούν όπως η ολοκλήρωση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η έναρξη των εργασιών για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου.

ΤΙΘΟΡΕΑ – ΔΟΜΟΚΟΣ

Ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός. Τον Ιούνιο του 2017 θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι ενώ τον Μάρτιο του 2018 θα δοθεί και το τελευταίο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός που ολοκληρώνει το διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Νέο έργο για την ολοκλήρωση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας προγραμματίζει η ΕΡΓΟΣΕ για το 2017. Το κόστος του είναι 46εκ.ευρώ και περιλαμβάνει την λειτουργία με ηλεκτροκίνηση σε 6 νέες αποβάθρες και την ολοκλήρωση ενός ανισόπεδου κόμβου στην νότια είσοδο του σταθμού.

Νέα κλειστή Αγορά σχεδιάζεται στον Πειραιά από Περιφέρεια και Δήμο που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ανοιχτή αγορά. Το έργο είναι σε αρχική φάση και αναζητά χρηματοδότηση. Το κτίριο ανήκει στη ΣΤΑΣΥ και θα παραχωρηθεί για αυτό το λόγο.

Νέα δημοπράτηση για 12 συρμούς αλλά και τα Η/Μ συστήματα στον κλάδο Καλαμαριάς ετοιμάζει η Αττικό Μετρό. Το έργο είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η δεύτερη γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται εντός του 2017.

Ένα από τα αφανή αλλά μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας κατασκευάζεται στην περιοχή Εκκάρα Φθιώτιδας. Είναι η Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 που εδράζεται πάνω από ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα ενώ η περιοχή μετακινείται λόγω εδάφους. Περιλαμβάνεται στην κατασκευή του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός.

πηγή: Παραπολιτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ