Αρναουτάκης: Έρχονται επενδύσεις 35,6 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Αρναουτάκης: Έρχονται επενδύσεις 35,6 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε συνάντησή του με τους προέδρους και τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και των τεσσάρων Αναπτυξιακών του νησιού, επενδύσεις 35,6 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στην Κρήτη, μέσω των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών του νησιού και του ΟΑΚ, μετά την έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, του προγράμματος Leader.

Το ποσό αφορά επενδύσεις για χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων στους Δήμους, ανάπτυξη υπαίθρου, στους τομείς του τουρισμού, της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και σε καινοτόμες βιώσιμες δράσεις. Ειδικότερα το ποσό των 35,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί, ανά φορέα υλοποίησης, ως εξής:

- Αναπτυξιακή Ηρακλείου 15.000.000 - Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης 7.150.000

- Αναπτυξιακή Λασιθίου 6.750.000 - ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης 6.700.000 Σύνολο Leader και Πρόγραμμα Αλιείας 35.600.000 ευρώ

Ο κ. Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι είναι ανάγκη να συνεχισθεί το πνεύμα ενότητας και καλής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια, τις Αναπτυξιακές και τον ΟΑΚ, τονίζοντας ότι έτσι μόνο θα γίνει απορρόφηση των κονδυλίων για να μπορέσουμε, ως Κρήτη, να λάβουμε επιπλέον χρηματοδότηση από το αποθεματικό, το οποίο υπάρχει.

«Εμείς από την πλευρά την δική μας, έχουμε μια άριστη συνεργασία με όλες της Αναπτυξιακές και αυτό που πρέπει να δούμε, είναι πως θα απορροφήσουμε τους σημαντικούς αυτούς οικονομικούς πόρους και πως θα μπορέσουμε να πάρουμε επιπλέον χρηματοδότηση από το αποθεματικό το οποίο υπάρχει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι εδώ και χρόνια έχουμε χτίσει άριστη συνεργασία με τις Αναπτυξιακές, γιατί την προηγούμενη περίοδο δεν είχαν απορροφηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.

Σήμερα όμως έχουμε 35,6 εκατ. και ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Εξ άλλου, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης –ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης, σημείωσε ότι ο ΟΑΚ διαχειρίζεται το Leader και την αλιεία για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και για τους δυτικούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και πρόκειται για χρηματοδότηση 7,15 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι «θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των ιδιωτών και στόχος μας είναι η μέγιστη απορρόφηση, να καταρτιστεί σωστά η ομάδα διαχείρισης, ούτως ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας γρήγορα το έργο και να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους».

Επίσης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λασιθίου-δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης ,ο πρόεδρος ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, στις δηλώσεις τους ανέπτυξαν τους τομείς που θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αναπτυξιακών ανά περιοχή, αξιοποιώντας τους πόρους από το Leader.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ