Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ

Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ
Στo +1,23% ο Euro Stoxx με υποστήριξη από Wall Street και αργό

Παρά την αρχική «ψυχρολουσία» μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση του ύψους των αγορών της (γεγονός που ίσως προμηνύει σταδιακή χαλάρωση του QE), οι ευρωαγορές κράτησαν «χαρακτήρα», λαμβάνοντας ώθηση και από το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη Wall Street, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Υποστηρικτικά έδρασε και η άνοδος του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκόςEuroStoxx600έκλεισε με κέρδη 1,23%. Ο βρετανικόςFTSE 100κέρδισε 0,42%, ο γερμανικόςDAXενισχύθηκε κατά 1,75% και ο γαλλικόςCACέκλεισε 0,87% υψηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ισπανικόςIBEXσημείωσε άνοδο 2,06%, ο ιταλικόςFTSE MIBκατέγραψε κέρδη 1,64% και ο πορτογαλικόςPSIκέρδισε 1,14%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το πρόγραμμα QE στο σημερινό ύψος (80 δισ. ευρώ μηνιαίες αγορές) έως το τέλος του Μαρτίου 2017. Ωστόσο ανακοίνωσε, ότι θα επεκτείνει την νομισματική τόνωση για εννέα μήνες αλλά μειώνοντας το ύψος των μηναίων αγορών.

Από τον Απρίλιο του 2017 οι αγορές το εν λόγω ποσό θα μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2017. Η ΕΚΤ είπε ότι θα αξιολογήσει στη συνέχεια εάν το QE χρειάζεται να επεκταθεί περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ