Συνηθισμένες στα... "όχι" οι ευρωαγορές

Συνηθισμένες στα... "όχι" οι ευρωαγορές
Κέρδη στα χρηματιστήρια μετά το δημοψήφισμα - Υποχώρησε το ευρώ

«Συνηθισμένεςς» στις… εκπλήξεις φαίνεται να είναι οι ευρωαγορές (ειδικά μέσα στο 2016!), οι οποίες αντέδρασαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος που ολοκληρώθηκε με την «εκκωφαντική» ήττα του Ματέο Ρέντσι στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Με εξαίρεση το Χρηματιστήριο του Μιλάνου που υποχώρησε –οριακά ωστόσο-, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη, ενώ στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ που κατρακύλησε σε χαμηλό 1,5 έτους.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 341 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 6.746 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκευψηλότερα 1,63%στις 10.684 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1% στις 4.574 μονάδες. Πιέσεις –έστω και ήπιες- ασκήθηκαν στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς υποχώρησε 0,21% στις 17.050 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές,οι πρόωρες εκλογέςστην Ιταλία θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών καθώς αναμένεται να υπάρξει φυγή καταθέσεων.

Στην αγορά συναλλαγμάτος, τοευρώείχε φτάσει να υποχωρείσε χαμηλό 1,5 έτουςστο 1,0505 δολ. Ωστόσο, αργότερα, οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν με το ευρώ να γυρίζει ανοδικά στο 1,0726 από 1,0667 την προηγούμενη εβδομάδα.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τον εν λόγω ιταλικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,2%. Ενδεικτικά οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Banca Monte dei Paschi και Unicredit υποχώρησαν 4,2% και 3,4% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τηνάνοδο της τιμής του πετρελαίουκαθώς οι επενδυτές αναμένουν να τεθεί σε ισχύ η απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 52,03 δολάρια ανά βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Markit για τον PMIτης ευρωζώνης, έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους. Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από το αρχικώς εκτιμώμενο 54,1, αλλά υψηλότερα από το 53,3 του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως σήμερα και αύριο συνεδριάζουν το Eurogroup και τοEcofin, ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν θα απουσιάζει.

Στηναγορά εμπορευμάτωνη τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.168 δολ./oz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ