Η εκλογή Τραμπ και τα άγρια παιχνίδια με τις μετοχές ελληνικών ναυτιλιακών

Η εκλογή Τραμπ και τα άγρια παιχνίδια με τις μετοχές ελληνικών ναυτιλιακών
Ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι με έντονο ελληνικό χρώμα στήθηκε πρόσφατα στη Wall Street με αφορμή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο πρωτίστως αφορούσε τις μετοχές ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του παιχνιδιού αποτελεί η μετοχή της DryShips, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, που βρέθηκε να καταγράφει διακυμάνσεις που ζαλίζουν, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα εκτινάχθηκε από τα 4,56 δολάρια στα 73 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 1.500%, για να προσγειωθεί στο χθεσινό κλείσιμο στην περιοχή των 5 δολαρίων, χάνοντας όλα τα κέρδη της «τρελής» κερδοσκοπικής κούρσας. Η αγοραστική μανία, που δεν κράτησε για πολύ, συμπαρέσυρε και άλλες μετοχές του κλάδου, όπως τη Diana Containerships του Συμεών Παληού, η οποία από τα 2 δολάρια βρέθηκε πάνω από το 12,4, τη Globus Maritime των Γιώργου Φειδάκη και Γιώργου Καραγεωργίου, που από τα 1,8 δολάρια βρέθηκε πάνω από τα 14 και την Euroseas του Αριστείδη Πίττα.

«Ο κλάδος του dry bulk προφανώς έχει τρελαθεί αφότου εκλέχθηκε ο Τραμπ», έγραψε σε ανάλυσή του ο Νόα Παρκέτ, της JP Morgan. Και πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τον ξαφνικό «έρωτα» των traders με έναν κλάδο που δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τη μείωση της ζήτησης για τη μεταφορά πρώτων υλών προς τα λιμάνια της Κίνας. Η μετοχή της DryShips, για παράδειγμα, είχε χάσει το 98% της αξίας της από τις αρχές του 2016 και έως την ημέρα των αμερικανικών εκλογών.

Το σίγουρο είναι ότι η επίδραση που είχε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις αγορές ήταν τουλάχιστον αναπάντεχη. Την ώρα που όλοι οι σοβαροί επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούσαν για κραχ χειρότερο από αυτό που προκάλεσε το Brexit, η Wall Street και όλες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκαν σε ράλι, οι τιμές του χαλκού εκτινάχθηκαν και οι επενδυτές εγκατέλειπαν όπως-όπως το δήθεν ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων. Όμως, καμία από αυτές τις κινήσεις δεν προκαλεί τόση έκπληξη όσο οι τεράστιες διακυμάνσεις στις μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου, και κυρίως στον τομέα του dry bulk.

Από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για κερδοσκοπικές κινήσεις, που ασφαλώς δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου. Και σε μεγάλο βαθμό, εντάθηκαν εξαιτίας του short squeeze, καθώς traders που είχαν short θέσεις στις μετοχές αυτές, έσπευσαν να τις κλείσουν αγοράζοντας σε οποιαδήποτε τιμή, για να προστατευτούν από το θηριώδες ράλι.

Ουσιαστικά, το story πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι traders για να βγάλουν ένα καλό «μεροκάματο» από τις ελληνικές ναυτιλιακές της Wall Street ήταν αυτό που θέλει τις πολιτικές του αυριανού πλανητάρχη να δίνουν μια σημαντική τονωτική ένεση στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Ως γνωστόν, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, ευνοϊκούς όρους για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ΗΠΑ και σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές. Ήδη, όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση των στόχων τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Βέβαια, οποιοσδήποτε «διαβασμένος» trader θα γνωρίζει ασφαλώς ότι το dry bulk shipping δεν επηρεάζεται τόσο από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο από εκείνη της κινεζικής, που αποτελεί άλλωστε και το σημαντικότερο καταναλωτή πρώτων υλών. Και ασφαλώς θα έχει αναλογιστεί ότι οι κινήσεις οικονομικού προστατευτισμού τις οποίες έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να οδηγήσουν στη συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι οι πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αυτών (οι μετοχές κάποιων εξ αυτών δεν είναι παρά «penny stocks» με ελάχιστη ρευστότητα), επέτρεψε να στηθεί ένα ιδιαίτερα επικερδές αλλά και βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Σε αυτό βοήθησε, βέβαια, και το γεγονός ότι τα ναύλα δίνουν κάποιες ενδείξεις ζωής τελευταία. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για μεταφορές χύδην φορτίου έχει παραμείνει στάσιμη, καθώς από τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης του 3-4% που εμφάνιζε σταθερά, έπεσε σχεδόν στο μηδέν κατά το 2015. Ο δείκτης Baltic Dry Index, που μετρά το κόστος μεταφοράς πρώτων υλών, άρχισε να ενισχύεται πριν από την εκλογική νίκη του Τραμπ, σε μία εξέλιξη την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στις προσπάθειες του Πεκίνου να τονώσει την κινεζική οικονομία. Έτσι, τα ναύλα για κάποια από τα μεγάλα Capesize πλοία βρίσκονται στα υψηλά 18 μηνών και ο Baltic Dry Index άγγιξε τελευταία τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

Όμως, είναι γνωστό ότι οι ισολογισμοί των περισσοτέρων από τις ναυτιλιακές του dry bulk δεν είναι οι καλύτεροι. Η DryShips, για παράδειγμα, έχει 200 εκατ. δολάρια τραπεζικού δανεισμού σε default και όπως έγινε γνωστό, ήρθε σε συμβιβασμό με έναν εκ των πιστωτών της για τη διαγραφή περίπου του 50% της οφειλής της. Μέσα στη χρηματιστηριακή αναταραχή, η εταιρεία συμφώνησε να αντλήσει 20 εκατ. δολάρια μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών (σε μεγάλο discount), με option για άλλα 80 εκατ. δολάρια από την άσκηση warrants. Όμως, όπως παραδέχθηκε η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, «δεν έχει υπόψη της άλλα νέα που θα οδηγούσαν στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της ή τη διακύμανση της τιμής της».

Το σίγουρο είναι ότι τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια δεν βοηθούν την έτσι και αλλιώς κακή φήμη αυτού του ταλαιπωρημένου κλάδου. «Είναι γελοίο το πώς κινούνται οι μετοχές αυτές. Οι μετοχές δεν θα έπρεπε να ενισχύονται κατά 1.500% σε μία εβδομάδα», έλεγε, σύμφωνα με το Forbes, ένας αναλυτής της Deutsche Bank που καλύπτει το ναυτιλιακό κλάδο, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης εφοπλιστών με εκπροσώπους από τις εταιρείες που ναυλώνουν τα πλοία τους, στη Γενεύη. «Δεν είναι καλό για τον κλάδο συνολικά», ήταν το σχόλιο του αναλυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ