Βαρόμετρο η αξιολόγηση για τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Βαρόμετρο η αξιολόγηση για τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα
Aγορές εταιρικών ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων και σταδιακές τοποθετήσεις στο Χ.Α. με οδηγό την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι η βραχυπρόθεσμη στρατηγική που εισηγούνται οι διαχειριστές στους πελάτες του private banking των ελληνικών τραπεζών.

Οι επενδυτικές επιλογές είναι αλληλένδετες των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Ήδη, η απόδοση των 10 ετών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το 8,5% προ διμήνου, στα επίπεδα του 6,5% και ο στόχος είναι αν επιτευχθεί η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση και ο οδικός χάρτης για το χρέος να υποχωρήσει στο 5,5%. Αν με δύο μονάδες πτώση στο βασικό επιτόκιο των 10ετών ομολόγων, ο γενικός δείκτης πήρε σχεδόν 10%, εξαλείφοντας τη χασούρα του 2016, περαιτέρω υποχώρηση στο 5,5%, μπορεί να δώσει συντηρητικά οφέλη ενός ακόμα 10%, με την αγορά να ατενίζει και τις 700 μονάδες, εκτιμούν τεχνικοί αναλυτές.

Πλην όμως, η αγορά μένει προς το παρόν στο «καλό σενάριο». Ακούγοντας τον Επίτροπο Μοσκοβισί ή το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κερέ την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, θα έλεγε κανείς ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής σε μεγάλο επενδυτικό σπίτι στο σίτι σημείωνε στο «Μ.Ρ.», ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό λιμάνι. Ακόμα κι αν πάρει έναν οδικό χάρτη για το χρέος, όπως είδαμε από το κείμενο του ESM που διέρρευσε στον Τύπο, αφορά ένα μικρό μέρος του και το οποίο δεν θα ισχύσει αύριο, αλλά από το 2018. Ταυτόχρονα, από το 2018 και μετά ουδείς γνωρίζει αν θα ισχύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Κατά μία έννοια η αβεβαιότητα συνεχίζεται με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις».

Άλλο στέλεχος το οποίο ενεπλάκη στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις εξαγοράς του 15% της Παγκρήτιας Τράπεζας από τον έμπειρο τραπεζίτη κ. Μ. Σάλλα, ανέφερε με νόημα στο «Μ.Ρ.» ότι, «οι αγορές περιμένουν ξεκάθαρα μηνύματα. Κι αυτά δεν έρχονται. Ένα καλό νέο θα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Αυτό και μόνο αρκεί για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το οποίο δεν θα αφορά επαναγορές μεγάλου ποσού σε ελληνικά ομόλογα. Κυρίως αυτά που έχουν στη κατοχή τους οι τράπεζες. Το QE θα συνεισφέρει στην αλλαγή ψυχολογίας. Επί τις ουσίας δεν αλλάζει κάτι».

Ο κ. Τ. Ζαμάνης, υπεύθυνος συναλλαγών στην Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει από την πλευρά του ότι, «είναι από τις λίγες φορές που δεν μπορούμε να εισηγηθούμε στους πελάτες μας το πώς θα πορευτεί η χρονιά την ερχόμενη χρονιά. Όχι σε επίπεδο χρονιάς. Αλλά και σε επίπεδο πρώτου τριμήνου. Το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι κάποιου είδους συμφωνία τείνει να σχηματισθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Κι αυτό, ότι δηλαδή η χώρα και η οικονομία της εισέρχεται σιγά – σιγά στον ενάρετο κύκλο είναι κάτι που καθησυχάζει τους ξένους επενδυτές. Οδηγός για τις επενδύσεις αποτελεί η απόδοση 10ετών ομολόγων. Όσο περισσότερο αποκλιμακώνονται, τόσο πιο πολύ θα περνάει στο ταμπλό, αλλά και στις αποδόσεις των εταιρικών τίτλων».

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κατά τα άλλα, στο 3μηνιαίο report της Τράπεζας Πειραιώς , συστήνεται «υπερεπένδυση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι οικονομίες τους εμφανίζουν καλύτερη δυναμική σε σχέση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, συνδυάζουν χαμηλές αποτιμήσεις και βελτίωση της δυναμικής της κερδοφορίας τους. Στις μετοχές ΗΠΑ και Ιαπωνίας διατηρούμε ουδέτερη θέση, λόγω της πιο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και του μεγαλύτερου βάθους της αγοράς στην πρώτη περίπτωση, και λόγω της βελτίωσης των εταιρικών δεικτών αποδοτικότητας στη δεύτερη».

Εστιάζει «στην ποιότητα των ισολογισμών γι’ αυτό προτιμούμε εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ΗΠΑ και είμαστε υποεπενδεδυμένοι στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων. Διατηρούμε την ουδέτερη θέση στα ομόλογα αναδυομένων αγορών για να εκμεταλλευτούμε τα υψηλότερα spreads, αναγνωρίζοντας ότι τα πτωτικά ρίσκα έχουν αυξηθεί. Διατηρεί υποεπενδεδυμένη θέση στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, καθώς δεν αποζημιώνουν για το ρίσκο διάρκειας και δεν προσφέρουν επαρκή διαφοροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα».

Καμπανάκι για τις αγορές

Οι ξένοι οίκοι από την άλλη, συστήνουν στους πελάτες τους περισσότερο σταθερές αποδόσεις και όχι έκθεση σε αγορές όπως η Wall Street, λόγω των ιστορικών υψηλών που έχουν επιτευχθεί.

Η HSBC, η οποία πολύ σωστά είχε προεξοφλήσει την πρόσφατη υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποστηρίζει ότι θα ενισχυθούν το 2017. Ειδικότερα, οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα αναμένεται να φθάσουν στο 2,5%. Όλα αυτά μέχρι το α΄ τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια, ο στρατηγικός επενδυτής ομολόγων της HSBC Στίβεν Μέιτζορ θεωρεί πως οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα υποχωρήσουν ξανά στο 1,35%, δηλαδή θα επανέλθουν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Οι οικονομολόγοι της Societe Generale δείχνουν σε σχετική απεικόνιση τέσσερις «μαύρους κύκνους», που μπορεί να φέρουν θετικές ή αρνητικές ανατροπές στην οικονομία και τις αγορές μέσα στο επόμενο έτος. Πάντως, οι περισσότερες από αυτές τις προβλέψεις είναι αρνητικές. Ενδεχόμενοι κίνδυνοι μπορεί να προκληθούν κατά 30% λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, κατά 25% λόγω απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού των κρατών, κατά 25% λόγω απότομης προσγείωσης της Κίνας και 15% λόγω εμπορικών πολέμων.

Η Bank of America Merrill Lynch, όμως, θεωρεί πως η ανοδική αγορά των κρατικών ομολόγων έφτασε στην κορύφωσή της στις 11 Ιουλίου. Τότε οι αποδόσεις στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα έφθασαν στο 2,088% και σήμερα έχουν αυξηθεί στο 3%. «Πρώτη φορά από το 2006 δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη χαλάρωση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Επιτόκια και πληθωρισμός θα παρουσιάσουν απρόσμενη άνοδο», αναφέρεται σε σημείωμα της Bank of America Merrill Lynch.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ