"Διχάζει" τη Wall Street η Fed

"Διχάζει" τη Wall Street η Fed
Απώλειες για S&P και Nasdaq - Συνεχίζουν το ράλι Dow Jones και αργό

Επιχείρηση ανόδου καταγράφει ο Dow Jones αυτήν την ώρα, όντας ο μοναδικός από τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες που ανακάμπτει από τις χθεσινές απώλειες που προκάλεσε τελευταία στιγμή η Fed, καθώς παρουσίασε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας μέσω της Beige Book. Ο S&P υποχωρεί οριακά, ενώ μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον Nasdaq, με κύριο «βαρίδι» την Apple. Εν τω μεταξύ πτωτικά εξακολουθεί να κινείται ο χρυσός, ενώ το πετρέλαιο πλέον έχει ξεπεράσει τα 51,20 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι μετά και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για δραστική μείωση της παραγωγής.

Πάντως, όπως επισημαίνει αναλυτής της Goldman Sachs David Kostin,oι επενδυτές των αμερικάνικων μετοχών έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην ελπίδα από ότι στον φόβο μετά την εκλογή του Donald Trump. "Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί πιστεύουν ότι η ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας επικεντρώθηκε περισσότερο στο φόβο παρά τη ελπίδα", όπως σημειώνει.

Στους δείκτες, ο βιομηχανικόςDow Jonesενισχύεται κατά 0,26% ή 50,37 μονάδες στις 19.173,95 μονάδες, ο ευρύτεροςS&Pσημειώνει οριακή άνοδο της τάξης του 0,07% ή 1,59 μονάδων στις 2.200.40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικόςNasdaqυποχωρεί κατά 0,20% ή 10,40 μονάδες στις 5.313,28 μονάδες.

Στοταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ’ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Goldman Sachs καθώς διαπραγματεύεται στα 221,41 δολάρια με άνοδο 2,12 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,97%. Ακολουθεί η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 0,96% όπως και η The Travelers Companies με κέρδη 1,13%. Στοναντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Electric (-0,03%), η AT & T (-0,03%) και η Visa Inc (-0,08%).

Από ταμάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε επίπεδα συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 268.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση τηςWall StreetJournal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 250.000. Οι αρχικές αιτήσεις παραμένουν κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 300.000 για 91 συνεχείς εβδομάδες – το μεγαλύτερο σερί από το 1970 όταν ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό της χώρας ήταν πολύ μικρότερα.

Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για τις μηνιαίες θέσεις εργασίας και τον δείκτη ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα στοιχεία που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα το υπουργείο θα δείξουν ότι η οικονομία πρόσθεσε 180.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 4,9%.

Σταεπιχειρηματικά νέα, πτώση 5,7% καταγράφει η μετοχή της Dollar General Corp, καθώς η εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις γ΄ τριμήνου χρήσης που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, ενώ εξέδωσε και απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 28 Οκτωβρίου μειώθηκαν στα 235,3 εκατ. δολάρια ή 84 σεντς ανά μετοχή, από τα 253,3 εκατ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ