Το 2017 η δημοπράτηση της νέας γραμμής του μετρό

Το 2017 η δημοπράτηση της νέας γραμμής του μετρό
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό, το οποίο θα έχει μήκος 11,7 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 14 σταθμούς, από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή.

Η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί πυκνοδομημένες περιοχές της πρωτεύουσας όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, το Παγκράτι, την Καισαριανή και την περιοχή του Ζωγράφου, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όταν ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα θα εξυπηρετεί 220.000 πολίτες καθημερινά. Ο χρόνος διαδρομής από το 'Aλσος Βεϊκου ως το κέντρο της πόλης θα είναι περίπου 10 λεπτά και από την περιοχή του Ζωγράφου περίπου 5 λεπτά.

Το κόστος κατασκευής για τους πρώτους 14 σταθμούς θα ανέλθει σε περίπου 1,4 δισ. € και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 75% με χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ άλλα 440 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αγορά 17 νέων συρμών που θα κινούνται αυτόματα, δίχως οδηγό στη γραμμή 4.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φάση κατασκευής του πρώτου τμήματος της νέας γραμμής θα ανέλθει σε επτά έτη από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Συνολικά, η νέα γραμμή 4 θα έχει 30 σταθμούς, 32 χιλιόμετρα μήκος, προϋπολογισμό 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξυπηρετεί περισσότερους από 500.000 πολίτες όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ