Moody's: Κανείς δεν αγοράζει ομόλογα CoCos πια

Moody's: Κανείς δεν αγοράζει ομόλογα CoCos πια
Οι ανησυχίες γύρω από DB οδήγησαν σε "βουτιά" των "επίφοβων" μετατρέψιμων ομολoγiών

Οι παγκόσμιες πωλήσεις των τραπεζικών ομολόγων με το υψηλότερο ρίσκο έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 30% το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

Ειδικότερα, οι νέες εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) υποχώρησαν στα 58,7 δισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου από 84,4 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2015.

Τα ομόλογα CoCos σχεδιάστηκαν μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2008 με στόχο να κάνουν πιο ασφαλές το τραπεζικό σύστημα, μεταφέροντας απώλειες στους επενδυτές όταν η κεφαλαιακή θέση μιας τράπεζες υποχωρήσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η πτώση στις νέες πωλήσεις σχετίζεται με ανησυχίες για το ρίσκο παράλειψης πληρωμής των κουπονιών των ομολόγων CoCos από τις τράπεζες. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενισχυθεί από τουςφόβους γύρω από την κατάσταση της Deutsche Bank, ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι η γερμανική τράπεζα μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 14 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση της η Moody’s, υποστηρίζει πως δεν αναμένει η διοίκηση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας να αποδεχθεί ένα πρόστιμο που θα απειλούσε την δυνατότητα της να συνεχίσει τις πληρωμές κουπονιών των μετατρέψιμων ομολογιών που έχει εκδώσει.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων ήταν εξαιρετικά αδύναμη στην Ευρώπη, όπου πουλήθηκαν μόλις 21,4 δισ. δολάρια σε ομόλογα από τον τραπεζικό τομέα έναντι 40 δισ. δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ