Ξεπερνούν το αρχικό "σοκ" οι αγορές μετά την εκλογή Τραμπ

Ξεπερνούν το αρχικό "σοκ" οι αγορές μετά την εκλογή Τραμπ
Ανακάμπτουν ευρωαγορές και Wall Street - Ψύχραιμη αντίδραση στο ΧΑ - Τι "βλέπουν" BofA και Fitch

Εξαιρετικά ήπια υπήρξε η αντίδραση των αγορών στον απόηχο του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Γεγονός αποτελεί μάλιστα ότι νωρίτερα χθες το βράδυ η πλειοψηφία των επενδυτών «προεξοφλούσε» νίκη της Κλίντον, οδηγώντας αμερικανικά αλλά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σημαντικά κέρδη…. Κέρδη που θα «ροκανίζονταν» δραματικά αν δεν κέρδιζε η Χίλαρι.

Η Χίλαρι έχασε τελικά κόντρα σε κάθε δημοσκόπηση και στοιχηματικά προγνωστικά (τα οποία έδιναν και έπαιρναν) ωστόσο η εικόνα των αγορών, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο δραματική δεν είναι, αντιδρώντας αλά… Brexit style, με την αρχική (αναμενόμενη) διόρθωση αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να διαδέχεται τώρα άνοδος. Μάλιστα αυτήν την ώρα η Wall Street ενισχύεται σημαντικά, με τον Dow Jones να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνται και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εξαίρεση αποτελεί η εγχώρια αγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει απώλειες –οριακές ωστόσο-, ενώ αρκετά ικανοποιητικός υπήρξε ο τζίρος ο οποίος κατέγραψε ήπια μεν αισθητή δε άνοδο, γεγονός που σημαίνει άμεση και ομαλή επιστροφή των ξένων «παιχτών» μετά τη χθεσινή αποχή τους καθώς αναμενόταν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πως βλέπουνBofAκαιFitchτο αντίκτυπο της νίκης Τραμπ στις αγορές

Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις των BofA και Fitch που επιχειρούν να «αποκωδικοποιήσουν» το αντίκτυπο της εκλογικής νίκης του Τραμπ στις αγορές.

Συγκεκριμένα η BofA Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της συστήνει Long θέσεις στο χρυσό και στιςμετοχέςτης μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, και short θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις αναδυόμενες αγορές. Όπως προσθέτει, αυτή η εξέλιξη κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει μία από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες για να μειώσουν οι επενδυτές την έκθεσή τους σε ομόλογα.

Όπως τονίζει η BofA, εκλογές ΗΠΑ + BREXIT = λαϊκιστική αποκήρυξη της εποχής της ανισότητας, της παγκοσμιοποίησης και του αποπληθωρισμού των μισθών. Αυτά είναι σύμφωνα με την BofAML τα θέματα αιχμής αυτή τη στιγμή. Η τελευταία φορά που το εκλογικό σώμα σημείωσε μία τέτοια μετατόπιση ήταν το 1980, όταν είπε "βάλτε τέλος στον πληθωρισμό" και οι αποδόσεις των ομολόγων κορυφώθηκαν. Σήμερα οι ψηφοφόροι φαίνεται να λένε βάλτε τέλος στον αποπληθωρισμό των μισθών μέσω του ελέγχου της μετανάστευσης, του εμπορικού προστατευτισμού και των δημοσιονομικών δαπανών.

Η BofA διατηρεί overweight στάση στα εμπορεύματα, τα ακίνητα και τιςμετοχέςκαι underweight σταομόλογα. Η νίκη Trump θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα την άνοδο τηςrisk-off στρατηγικήςκαι την προτίμηση στις ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναδυόμενων αγορών. Η στροφή προς τα assets, τους κλάδους και τις αγορές που επωφελούνται από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής.

Όσον αφορά τα επίτοκια, σύμφωνα με την BofA, ηFedκατά πάσα πιθανότητα θα τηρήσει στάση αναμονής το Δεκέμβριο. Η κριτική του Trump απέναντι στην Yellen είναι πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές των αμερικάνικων ομολόγων. Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο Trump θα ασκήσει πιέσεις για μείωση των φόρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και μια δικομματική συμφωνία για τον επαναπατρισμό των κερδών ύψους 2 τρις δολαρίων, που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τη χρηματοδότηση των δαπανών για υποδομές.

Από τη μεριά του ο Fitch, προειδοποιεί πως οποιαδήποτε στροφή προς πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει υποσχεθεί υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και μείωση φόρων. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «σημαντικής επιδείνωσης» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Οι βασικές προτάσεις του Τραμπ για την οικονομική πολιτική περιλαμβάνουν περικοπές φόρων,επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, μικρότερο άνοιγμα στη μετανάστευση, απορρύθμιση των επιχειρήσεων και υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές» σημειώνει η Fitch.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Ανώδυνα φαίνονται να ξεπερνούν το «σοκ» της νίκης Τραμπ οι παγκόσμιες αγορές με τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μετοχές να ανακάμπτουν γρήγορα από την βουτιά που σημείωσαν μόλις άρχισε να διαφαίνεται η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι δε «βλέπουν» ισχυρό μακροχρόνιο αντίκτυπο στις αγορές, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα ταμπλό της Wall Street, αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

«Είναι σημαντικό ότι ο κ. Tραμπ ήταν αρκετά εγκάρδιος στην πρώτη του εμφάνιση και για αυτό οι αγορές επανήλθαν από βουτιά 5% σε κάτι λιγότερο ανησυχητικό» ανέφερε ο Mohamed El-Erian στην εκπομή «Sauwk Bok» του CNBC.

«Δεν βλέπουμε αυτές οι εκλογές να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στις αγορές. Θα χρειαστεί να παράσει ένα χρονικό διάστημα για τους επενδυτές για να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες τις προεδρίας Τραμπ και να δράσουν ανάλογα. Αλλά υπάρχουν τομείς που μπορούν να επωφεληθούν» ανέφερε σε σημείωμα του ο Paul Eitelman, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Russell Investments.

Ειδικότερα στηWallStreet,oDowJonesκαταγράφει τα υψηλότερα κέρδη αυτήν την ώρα, καθώς ενισχύεται κατά 0,61% στις 18.444 μονάδες, ενώNasdaqκαιS&Pμε +0,49% και +0,59% στις 5.220 και 2.154 μονάδες αντίστοιχα.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι2,3% στα 1.304 δολάρια ανάουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιουποχωρεί 0,4% στα 44,74 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, τοδολάριοενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Το αμερικάνικο νόμισμα γύρισε σε θετικό έδαφος έναντι του ευρωπαϊκού, διαγράφοντας απώλειες 2,5%.

Το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου.

Βουτιά πραγματοποιούν τααμερικάνικα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, κινείται οκτώ μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,95%.

Στοταμπλό, άλμα 2,5% πραγματοποιεί η μετοχή τηςGoldman Sachs. Άνοδο 3,6% σημειώνει η JP Morgan. Σε υψηλό 11 μηνών σκαρφαλώνει η μετοχή της Bank of America, σημειώνοντας άνοδο 4,6%.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των φαρμακευτικών. Η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 8%, στα 32,77 δολάρια. Άλμα 4% σημειώνει η μετοχή της Merck στα 63 δολάρια. ETF που καταγράφει μετοχές βιοτεχνολογίας στο δείκτη Nasdaq Composite Index πραγματοποιεί ράλι 6%. Tα ETF είχαν υποχωρήσει 20% τις έξι εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Παρόμοιο το κλίμα και στις ευρωαγορές, με τις σημαντικότερες από αυτές να καταγράφουν κέρδη αυτήν την ώρα, ενώ «εξαίρεση» αποτελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με οριακές απώλειες, αλλά και ικανοποιητική άυξηση τζίρου.

Η ριζική ανάκαμψη του δολαρίου (λίγο μετά τις 15:00), βελτίωσε σημαντικά και το κλίμα στις ευρωαγορές, μεταφέροντας τις ψύχραιμες κινήσεις και στο ελληνικό ταμπλό. Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα τη μεταβλητότητα να επικρατεί, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί πλήρως ο αντίκτυπος στις αγορές.

Πάντως, ανάχωμα, τη σημερινή πτώση λειτουργούν και οι εκτιμήσεις τηςΚομισιόνγια την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ειδικότερα για το 2016 εκτιμάται ύφεση 0,3%, ενώ το 2017 αναμένεται εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας με το ΑΕΠ να επιταχύνεται με ρυθμό 2,7%. Το 2018 μάλιστα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3,1%.

Ο γενικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,05% στις 581,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 583,30 μονάδων (+0,19%) και 572,41 μον. (-1,68%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 52,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 563 χιλ. τεμάχια

Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,21%, στις 1.540,01 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 741,52 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,16% στις 652,89 μονάδες.

Στο ταμπλότώρα, ο ΟΠΑΠ ήταν αυτός που επέδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές σήμερα, ακόμη και όταν το αρνητικό πρόσημο ήταν σχεδόν καθολικό, με τη μετοχή μάλιστα να κλείνει με κέρδη 3,57%. Κέρδη 2,77% σημείωσε και η Τιτάν, ενώ η Εθνική, από το -3,83% έκλεισε τελικά με κέρδη 1,09%. Στο +1,03% και η Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ και Aegean.

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ανατρέποντας τις ενδοσυνεδριακές σημαντικές απώλειες, με τις ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank να κλείνουν με μικρή πτώση.

Η Jumbo τελικά δεν κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις τελικές τις απώλειες, κλείνοντας στο -2,29%, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Μυτιιληναίος, Grivalia, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ