Οι διεθνείς αγορές ενόψει της εκλογής του Τραμπ

Οι διεθνείς αγορές ενόψει της εκλογής του Τραμπ
Οι διεθνείς αγορές «κοκκίνισαν» στο άκουσμα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ έχοντας διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

Ωστόσο ο αρχικός μίνι πανικός φαίνεται να περιορίζεται μετά και την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του, όπου χρησιμοποίησε ενωτικό και συμφιλιωτικό τόνο υπογραμμίζοντας ότι έχει και οικονομικό σχέδιο με το οποίο θα διπλασιαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες περίπου 2% παρά την πτώση 4% που κατέγραφαν νωρίτερα τα προθεσμιακά συμβόλαια των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών.

Αυτή τη στιγμή, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1% στις 10.377 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται με απώλειες 1,1% στις 4.428 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,16% στις 6.832 μονάδες. Ο βρετανικός δείκτης συγκρατεί τις απώλειες χάρη στην άνοδο των μετοχών χρυσού.

Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, όπου ο FTSE MIB και ο IBEX 35 αντίστοιχα υποχωρούν κατά 1,9% και 1,8% αντίστοιχα, με «οδηγό» τις τράπεζες.

Με απώλειες περίπου 2% κινούνται και τα futures του S&P 500 παρά το γεγονός ότι νωρίτερα έφθασαν ως το -5% ενεργοποιώντας τους έκτακτους περιορισμούς που προβλέπονται στην αγορά.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία και ήταν τα πρώτα που αντέδρασαν στη διαφαινόμενη επικράτηση Τραμπ, αλλά και το πέσο του Μεξικού που υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (-10%) σε σχέση με το δολάριο.

Ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,36%.

Την ίδια ώρα πτωτικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου νωρίς το πρωί στις ασιατικές αγορές, με αυτές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent να μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 45 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώνονταν κατά 2,8% στα 43,70 δολάρια το βαρέλι.

Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής βραδιάς ο χρυσός, που ήδη έχει αναρριχηθεί κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες και σε τιμές άνω των 1305 δολαρίων ανά ουγγιά...
Στο ταμπλό

Στο Λονδίνο η Fresnillo και η Rangold καταγράφουν ράλι 10% και 5% αντίστοιχα. Ανοδικά 4,5% κινείται ο δείκτης φαρμακευτικών μετοχών, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν «γραμμή άμυνας» σε περιόδους αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, η Shire, η Hikma, η GlaxoSmithkline και η AstraZeneca καταγράφουν κέρδη 2%-5%.

Οι ισπανικές τράπεζες Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA και Banco Santander SA που έχουν μεγάλη έκθεση σε assets αναδυόμενων αγορών καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 5%.

Η ελβετική Credit Suisse Group AG, στην οποία το 1/3 των εσόδων της προέρχονται από τις ΗΠΑ, υποχωρεί κατά 3,5%.

Σε άλλες μετοχές, η Daimler AG υποχωρεί κατά 5%, «οδηγώντας» τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών χαμηλότερα.

Υποχωρεί η ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων

Μεγάλη πτώση καταγράφεται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν αποσβολωμένοι μπροστά στη νίκη του Τραμπ

Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. Λίγο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους Αμερικανούς, λέγοντας στην επινίκια ομιλία του ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και όχι εχθρότητα.

Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%.

Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ