Γερμανοί εναντίον... ΕΚΤ

Γερμανοί εναντίον... ΕΚΤ
Σόιμπλε και Βάιντμαν δυσανασχετούν με την τρέχουσα νομισματική πολιτική

Δε χάνει χρόνο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέβη σε νέα δήλωση «αντίρρησης» για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. «Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όριά της» υποστήριξε.

Γεγονός αποτελεί πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα σενάρια περί σταδιακού περιορισμού του μεγέθους της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και περί πρόωρης λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Χθες, η Επιτροπή των Γερμανών «Σοφών», η οποία διατελεί συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, αξίωσε την επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων και την πρόωρη ολοκλήρωση του QE. «Η έκταση της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι πλέον, η πρέπουσα» τόνισε αφήνοντας αιχμές για λάθος χειρισμό της κεντρικής τράπεζας στα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Στο «στρατόπεδο» του Σόιμπλε και ο Βάιντμαν

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η σημερινή δήλωση του επικεφαλούς της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή για τα μέτρα και όχι περισσότερη τόνωση.

Ο κ. Βάιντμαν ανέφερε ακόμα πως τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίθετα τα ρίσκα αυξάνονται.

«Από μια κυκλική οπτική τουλάχιστον, υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα» σημείωσε σε συνέδριο στο Άμστερνταμ. «Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως, ακόμα και αν δεν αλλάξουν τα επιτόκια,η αύξηση του πληθωρισμούοδηγήσει αυτόματα σε χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια και ως εκ τούτου σε μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ