«Πονοκέφαλος» οι εκλογές για τη Wall Street

«Πονοκέφαλος» οι εκλογές για τη Wall Street
Σε πτωτικό έδαφος για όγδοη συνεχόμενη μέρα δείκτες και πετρέλαιο

Συνεχίζεται το μεγάλο πτωτικό σερί στη Wall Street, η οποία «χορεύει» στο ρυθμό των εκλογών, με το «φαβορί» της Χίλαρι να κλονίζεται μετά τις αποκαλύψεις για τα e-mail της, γεγονός που προκαλεί αν μη τι άλλο νευρικότητα στους επενδυτές. Εν τω μεταξύ το πετρέλαιο συνεχίζεται το καθοδικό ράλι, με την τιμή του να υποχωρεί κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο S&P 500 έκλεισε χαμηλότερα για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε πέντε χρόνια. Οι απώλειες ακολούθησαν τις ανακοινώσεις τηςFederal Reserveγια την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, με την κεντρική τράπεζα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στους δείκτες, οDow Jonesυποχωρεί οριακά κατά 0,01% κάτω από τις 17.958 μονάδες, οS&P 500χάνει 0,15% στις 2.095 μονάδες, ενώ οNasdaqσημειώνει πτώση 0,44% στις 5.084 μονάδες.

Σταταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Walt Disney καθώς διαπραγματεύεται στα 93,53 δολάρια με άνοδο 1,62 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,76%. Ακολουθούν η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 0,63% όπως και η Goldman Sachs με κέρδη 0,47%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Pfizer (-0,1%), η Intel (-0,29%), η Nike (-0,2%).

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή του Facebook σημειώνει βουτιά 5% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στα διαφημιστικά έσοδα θα "υποχωρήσουν σημαντικά”, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ’ τριμήνου εκτοξεύτηκαν.

Οι εταιρείες Starbucks, Activision Blizzard,Kraft Heinz και El Pollo Loco αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν για την παροχήεπιδόματος ανεργίας, "σκαρφάλωσε" στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου, αν και τα συνολικά στοιχεία παραμένουν σύμφωνα με μια σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας.

Οιαιτήσεις ανεργίαςαυξήθηκαν κατά 7.000 και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 265.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, από την εβδομάδα που έληξε στις 6 Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωνόταν στις 256.000

Κατά 3,1% αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2016 ηπαραγωγικότηταστις ΗΠΑ, εμφανίζοντας τον καλύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών και ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 2,3% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση ωστόσο η παραγωγικότητα παρέμεινε αμετάβλητη, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Πριν τον τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η παραγωγικότητα είχε υποχωρήσει για τρία διαδοχικά τρίμηνα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από την δεκαετία του 1970. Το β΄ τρίμηνο η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,2%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, έναντι της αρχικής εκτίμησης για πτώση 0,6%.

Επίσης, βελτιώθηκε αισθητά τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του κλάδου τωνυπηρεσιώνστις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 54,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίσης το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2015.

"Οι ενδείξεις ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, δυναμικής αύξησης των θέσεων εργασίας, αύξησης των τιμών και βελτιωμένης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανοίγουν τον δρόμο στη Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ