Νέος πόλεμος μεταξύ Ντράγκι-Σόιμπλε

Όσον αφορά τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αντίθετες εμφανίζονται για άλλη μια φορά οι απόψεις τον Σόιμπλε-Ντράγκι, με το πρώτο να δυσανασχετεί έντονα με την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, και τον τελευταίο να υπερασπίζεται τη χαλαρή στάση της Τράπεζας όσον αφορά τα πολύ χαμηλά επιτόκια, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι κάτι επιθυμητό, αλλά λειτουργικό (προς το παρόν).

Ειδικότερα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ενισχύεται σε διεθνές επίπεδο η εκτίμηση πως ηνομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δηλώσεις που έκανε σε ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμα πωςυπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεονάζον χρέος διεθνώς.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα πως μπορεί να υπάρξει μια βασική συμφωνία για τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ως το τέλος του επόμενου έτους. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχει ακόμα «πολύς δρόμος» για να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για τον φόρο.

Όσον αφορά τη στάση του Μάριο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει το αυξανόμενο κόστος στον χρηματοοικονομικό κλάδο από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και θα προτιμούσε να μην αναγκαστεί να τα κρατήσει σε αρνητικό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.¨

Μιλώντας στο Βερολίνο,οΝτράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι έχει οδηγήσει στην αύξηση της ανισότητας και στη μετατόπιση των εισοδημάτων από τις πιο ισχυρές στις πιο αδύναμες οικονομίες.

Ωστόσο αναγνώρισε τον προβληματισμό των τραπεζών, ιδίως στη Γερμανία, για το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια συρρικνώνουν τα κέρδη τους.

"Σίγουρα θα προτιμούσαμε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα για υπερβολικό χρονικό διάστημα καθώς οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις ενδεχομένως να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Draghi σε ομιλία του στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤαπέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τους μικρούς αποταμιευτές.

"Σίγουρα, ορισμένοι αποταμιευτές ενδεχομένως να πλήττονται από μια προσωρινή περίοδο χαμηλών επιτοκίων, κυρίως εάν βασίζονται σε εισόδημα από τόκους… αλλά ανεξάρτητα από το χρηματοοικονομικό στοιχείο που κατέχουν οι αποταμιευτές, σε τελική ανάλυση οι αποδόσεις πάντα διαμορφώνονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ