Πώς και που να επενδύσετε έξυπνα τα χρήματα σας

Πώς και που να επενδύσετε έξυπνα τα χρήματα σας
Νέους τρόπους όχι μόνο εξοικονόμησης, αλλά και αύξησης των χρημάτων που έχουν, αναζητούν οι πελάτες των τραπεζών, καθώς η παλιά, «παραδοσιακή» λύση των «κλειστών» λογαριασμών που έδινε κάποτε ελκυστικές αποδόσεις, έχει εκλείψει.

Τα επιτόκια καταθέσεων στις περισσότερες περιπτώσεις γλιστρούν σε μηδενικά επίπεδα, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται και νέα μείωση των βασικών επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες, με το μέσο επιτόκιο να αναπροσαρμόζεται στο 0,10-0,15%.

Οι αποδόσεις έχουν ελαφρώς καλύτερη εικόνα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σε λογαριασμούς πολυετούς δέσμευσης, σίγουρα όμως δεν είναι όπως κάποτε.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και μετά. Πριν τα capital controls, τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονταν γύρω στο 1,5%-1,7%. Σήμερα προσεγγίζουν το μηδέν, αφού, ενδεικτικά, για καταθέσεις 100.000 ευρώ που δεσμεύονται για δώδεκα μήνες, οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 0,75%, ανάλογα με την τράπεζα, ενώ για 12μηνη δέσμευση ποσού 50.000 ευρώ τα επιτόκια συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 0,4% και του 0,6%.

Η επιτακτική ανάγκη των τραπεζών για το... «υπό εξαφάνιση» ρευστό, αλλά και η προσπάθεια των επενδυτών σταθερού εισοδήματος να αυξήσουν τα χρήματά τους, ώθησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιστρατεύσουν νέα «όπλα», όπως επιστροφή χρημάτων, εκπτώσεις σε καταστήματα, δωρεάν καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και πλήθος άλλων προσφορών ώστε να πείσουν τους πελάτες τους να κατευθυνθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις με κλείδωμα κεφαλαίων από 1 έως 12 μήνες.

Στην Εθνική Τράπεζα, συγκεκριμένα καταθετικά προγράμματα προθεσμίας συνδυάζονται με προσφορές, παροχές και επιστροφές χρημάτων.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρεται μια προθεσμιακή κατάθεση με επιβράβευση, όπου ο πελάτης συνθέτει μόνος του το προϊόν που επιθυμεί και συμμετέχει, μέσω λογαριασμού πόντων, στο πρόγραμμα επιβράβευσης της τράπεζας. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι οι 5.000 ευρώ.

Στη Eurobank συνδέουν την προθεσμιακή κατάθεση με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, με 5% επιστροφή στα καθημερινά τους έξοδα από αγορές σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη.

Τέλος, η Alpha Bank με το πρόγραμμα bonus προσφέρει σε καταθέτες με ελάχιστο ποσό 10.000 ευρώ πόντους bonus, τους οποίους στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει σε βενζίνη, σούπερ μάρκετ, αεροπορικά εισιτήρια, ασφάλειες, αγορές καταναλωτικών ειδών κλπ.

Την ίδια ώρα, με την επιβολή των capital controls η προσέλκυση νέων καταθετών έγινε και πιο επιτακτική. Έτσι, με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι τράπεζες επιδόθηκαν στο να ετοιμάζουν εκστρατείες που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στα γκισέ και οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευνοϊκά επιτόκια για ειδικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Πέραν τούτων όμως, υπάρχουν και επενδυτές σταθερού κεφαλαίου που δεν περιορίζονται στα προγράμματα επιβράβευσης ή στις προθεσμιακές καταθέσεις με τα ισχνά επιτόκια.

Προσανατολίζονται έτσι σε άλλα τραπεζικά προϊόντα που μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Αφενός υπάρχουν τα συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προϊόντα που, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες κατά 2% από εκείνες των προθεσμιακών καταθέσεων και των repos που είναι κοντά στο 1%.

Άλλες εναλλακτικές είναι επίσης η επένδυση μέρους των χρημάτων σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων είναι υψηλότερες από 2,70% έως 3%, στους τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, καταθετικά προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη των 12 μηνών που συνήθως δίνουν μεγαλύτερα επιτόκια, επιτυχείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με ετήσιες αποδόσεις άνω του 5%, επενδυτικά προϊόντα για «καλούς» πελάτες με ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο και ενδεχόμενη υπεραπόδοση σε περίπτωση πχ ανόδου του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή των ασφαλιστικών - επενδυτικών προγραμμάτων που εξακολουθούν να προσφέρουν ελάχιστη εγγυημένη απόδοση (1,5% - 1,8%), αλλά και η τοποθέτηση μέρους των προς επένδυση χρημάτων, σε προγράμματα εταιρειών τα οποία συνδυάζουν εγγύηση κεφαλαίου και σταδιακή τοποθέτηση χρημάτων στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ