Eπενδύσεις ύψους 148 εκατ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Eπενδύσεις ύψους 148 εκατ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ υλοποίησε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες.

Οι νέες αυτές επενδύσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ που έχει υλοποιήσει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα στην κρίση, δηλαδή την περίοδο 2010 – 2015.

Οι επενδύσεις αυτές μάλιστα πραγματοποιήθηκαν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, αν συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο των κατασκευών και το γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα ο Όμιλος εμφάνισε συνολικές ζημίες ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η Διοίκηση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που οφείλουν να αποδεικνύουν στην πράξη τη στήριξή τους στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης "Έχουμε ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο της κρίσης, όταν η Ελλάδα βίωσε την μεγαλύτερη περίοδο αποεπένδυσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…Κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες στηρίξαμε έμπρακτα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα κι όταν όλα έμοιαζαν να κρέμονται από μια κλωστή… Ο Όμιλος μας και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε στην Ελλάδα."

Οι επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφορούν κυρίως στον τομέα των Παραχωρήσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της βιομηχανίας (ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ) και αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που ακολουθεί ο Όμιλος, διαφοροποιούμενος σταδιακά από το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο, αξιοποιώντας και σημαντικότατες συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες και ισχυρές διεθνείς εταιρείες και επενδυτικούς οργανισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία με την York Capital Magagement, μεγάλο πλέον μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έδειξε εμπιστοσύνη στον ελληνικό Όμιλο σε μια κατεξοχήν δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα επενδύοντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι "έπεσαν" σε επενδύσεις του Ομίλου και στην ελληνική οικονομία και δεν κατέληξαν στις τσέπες των βασικών μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πέρα από τη συμμαχία με τη York, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στρατηγικούς εταίρους στα θερμοηλεκτρικά δύο παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς, την ENGIE (πρώην GDF Suez) και την Qatar Petroleum International (QPI), οι οποίες επένδυσαν στη θυγατρική ΗΡΩΝ, σε δύο από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών που ήρθαν στη χώρα λόγω του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, τα κεφάλαια των ξένων εταιρειών διοχετεύθηκαν στην εταιρεία κι όχι στους μετόχους της.

Παράλληλα, η θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι από τις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχει επιτύχει χρηματοδότηση από τη "θεσμική" Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ταυτόχρονα υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά της σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τα οποία ξεχωρίζει η κατασκευή δύο συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW, στον Δήμο Αμφιλοχίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και διοχέτευσής της στο σύστημα σε ώρες αιχμής.

Οι επενδύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ως τώρα κατά κύριο λόγο αιολικά), αποτελούν μια στρατηγική απόφαση που έχει βάθος, κυριολεκτικά, δεκαετιών. Ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα ο Όμιλος οδεύει ολοταχώς προς το συμβολικό όριο των 1000 MW εγκατεστημένης ισχύος, σε πολλές μάλιστα διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Πολωνία, Βουλγαρία), το οποίο θα επιτύχει πιθανότατα εντός του επομένου έτους, καθώς ολοκληρώνεται η υλοποίηση μεγάλων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα η μακροχρόνια αυτή στρατηγική δικαιώνεται επιχειρηματικά από τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις και την ταχύτατη πρόοδο της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, που αλλάζει σήμερα με τρόπο ριζικό την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία. Τα σημάδια είναι παντού. Όλο και περισσότερες και πιο ανταγωνιστικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και αυξανόμενες χρεοκοπίες εταιρειών στον συγκεκριμένο τομέα. Καινοτομίες που εξελίσσονται διαρκώς και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστική της δυναμικής που δημιουργείται ειδικότερα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, που αποτελεί και την κεντρική επιλογή του Ομίλου σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, είναι η πρόβλεψη πριν μερικές ημέρες της WindEurope, του οργανισμού που εκφράζει επίσημα την ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας, στην έκθεσή της με τίτλο "Making transition work". Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρώπη θα καλύπτει μέχρι το 2030 το 24-28% των αναγκών της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες (από 11% το 2015). Υπερδιπλασιασμός σε λιγότερα από 15 χρόνια.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο επενδύει στρατηγικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι οι παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ. Με τον περιορισμό του ύψους του ΕΣΠΑ συνολικά και τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού του αντικειμένου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η ισχυρή θέση στον τομέα των παραχωρήσεων είναι μονόδρομος για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τέλος, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους τομείς της παραγωγής κι εμπορίας προϊόντων λευκολίθου και μαγνησίας μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, η οποία δραστηριοποιείται σε μία από τις πλέον χτυπημένες από την ανεργία περιοχές της χώρας, στο Μαντούδι στη Β. Εύβοια. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε μέσα στην κρίση (2013), είναι 100% εξαγωγική και σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σε μια περίοδο που σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις κατέχουμε την τελευταία θέση στην Ευρώπη (11,7% του ΑΕΠ, έναντι 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), υπάρχουν ακόμα μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα και το επιβεβαιώνουν όχι με λόγια αλλά με τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ