Επενδύσεις-μαμούθ ετοιμάζει η εταιρία που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επενδύσεις-μαμούθ ετοιμάζει η εταιρία που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επενδύσεις που θα αγγίξουν το ιλιγγιώδες ποσό των 94 δις ευρώ ως το 2026, προανήγγειλε η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiano που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βάζοντας στο στόχαστρο εμπορικές σιδηροδρομικές γραμμές και ανάμεσά τους τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε η εταιρεία παρουσιάζοντας το 10ετές επενδυτικό της πλάνο, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Η εταιρεία δήλωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει την θυγατρική της Trenitalia σε παγκόσμιο παίκτη δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο δίκτυο που θα στηριχθεί στον κλάδο των logistics, των διαμεταφορών, στις συνέργειες μεταξύ σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμων, στη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και στην εν γένει διεθνή ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλος Ρενάτο Μαζοντσίνι και η πρόεδρος Τζόγια Γκέτζι, τα 58 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμα από τα οποία 23 δισ. είναι ίδια κεφάλαια και 35 δισ. προέρχονται από ιταλικό χρηματοδοτικό εργαλείο (contratti di Programma). Εκτιμάται ότι τμήμα των υπόλοιπων χρημάτων θα προέλθει και από την ένταξη στο χρηματιστήριο του Μιλάνο του κλάδου των μεγάλων αποστάσεων επιβατικών μεταφορών της ιταλικής εταιρείας.

Η Ferrovie dello Stato Italiano επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητάς της, δίνοντας έμφαση στις πλέον ελκυστικές ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές γραμμές, δηλαδή Παρίσι-Βρυξέλλες, Παρίσι-Μπορντό, Αμβούργο-Κολωνία, Μιλάνο-Ζυρίχη-Φρανκφούρτη, Λονδίνο - Εδιμβούργο, αλλά και Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση για τη χώρα μας, ενδεικτική της έμφασης που πρόκειται να δώσει ο ιταλικός κολοσσός στις σιδηροδρομικές μεταφορές της Ελλάδας. Αρκεί να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η εταιρεία θα επενδύσει 73 δισ. ευρώ σε υποδομές, 14 δισ. ευρώ σε σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό και 7 δισ. στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

Να υπενθυμίσουμε πως η σύμβαση αγοραπωλησίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, με την έγκρισή της να αναμένεται ότι θα οδηγήσει στο οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης και στην οριστική παραχώρησης της εταιρείας στην Ferrovie dello Stato Italiano, κάτι που αναμένει η εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ