Γι' αυτό η επιχείρηση σας δεν ελκύει επενδυτές

Γι' αυτό η επιχείρηση σας δεν ελκύει επενδυτές
Οι χρηματοδοτήσεις των startups είναι το μεγάλο στοίχημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Δεν είναι, όμως, τόσο εύκολο να ανοίξουν οι πόρτες των επενδυτών, τους οποίους πρέπει να πείσετε πως το μοντέλο σας έχει προοπτικές και είναι βιώσιμο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η χρηματοδότηση δεν έρχεται – και οι επιχειρηματίες μένουν με ένα αναπάντητο «γιατί». Ας δούμε για ποιους λόγους μπορούν οι άγγελοι επενδυτές ή τα επενδυτικά ταμεία να μην επικοινωνήσουν μαζί σας.

1. Είναι δύσκολο να συναντήσετε τους επενδυτές

Οι επενδυτές δεν βρίσκονται στη «γωνία», αυτό σημαίνει πως σας φαίνεται δύσκολο να κανονίσετε κάποια συνάντηση μαζί τους και όταν επιτέλους βρεθείτε, συνήθως είναι επειδή κάποιος φίλος σας μεσολάβησε με αποτέλεσμα να ρωτάνε λίγα πράγματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή υπάρχει:

Έλλειψη ομαδικής αξιοπιστίας
Έλλειψη δικτύωσης με τους βασικούς επενδυτές από την αρχή
Κακές αναφορές από τρίτους
Κακή φήμη ομάδας
Στόχευση των λάθος επενδυτών
Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να κάνετε ένα βήμα πριν και να δείτε αντικειμενικά αν μπορείτε να σηκώσετε χρήματα αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να υπάρχουν «πρακτικά» θέματα τα οποία σας στερούν τη συνάντηση με τους επενδυτές, όπως το executive summary σας – η περίληψη δηλαδή σχετικά με το τι κάνετε. Αν προσπαθείτε να εξηγήσετε πολλά ή δεν είστε αρκετά σαφείς, ίσως δε καταφέρετε να κλείσετε τη πολυπόθητη συνάντηση.

2. Η αγορά σας είναι μικρή και αυξάνεται με χαμηλό ρυθμό

Μπορεί να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτό το πρόβλημα, μέχρι να έχετε ολοκληρώσει το στρατηγικό σας πλάνο το οποίο κοιτά εξονυχιστικά την αγορά και τους πελάτες καθώς και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να ακούσετε προσεχτικά τις ερωτήσεις των επενδυτών γι αυτό το ζήτημα, γιατί αρκετοί δε το συζητούν.

Εάν δεν έχετε κάνει μια ανάλυση της κατάστασης, το οποίο είναι κομμάτι της διαδικασίας χάραξης πολιτικής και η οποία προηγείται της χρηματοδότησης, πρέπει να σταματήσετε τις διαδικασίες για οικονομική ενίσχυση μέχρι να μπορείτε να αποδείξετε πώς είστε έτοιμοι να προσεγγίσετε μια μεγάλη αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επενδυτές δε θα «ποντάρουν» τα χρήματα τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να δουν σχήματα που έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης.

3. Δεν κερδίζετε έδαφος με το κοινό που έχετε ως στόχο

Ακόμα κι αν δεν τζιράρετε ακόμα, θα πρέπει να δείξετε πώς υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν ή την υπηρεσία. Οι πελάτες που δείχνουν προθυμία να αξιολογήσουν το προϊόν μπορούν να το κάνουν. Αν έχετε αξιολογήσεις πελατών, αυτό θα προσθέσει στην αξιοπιστία σας. Οι εξωτερικοί επενδυτές μπορούν επίσης να θελήσουν να μιλήσουν με τους πελάτες ή υποψήφιους βασικούς πελάτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να λάβετε χρηματοδότηση. Θα πρέπει να πάτε στη διαδικασία χρηματοδότησης με αυτό στο μυαλό σας.

4. Δεν υπάρχουν follow-up meetings

Αυτό αποδεικνύει συνήθως πως είτε προσεγγίζετε λάθος επενδυτές, είτε δεν υπήρξε κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον απ’ τη πλευρά τους. Πριν προσπαθήσετε να σηκώσετε χρήματα, φτιάξτε μια λίστα με τους καταλληλότερους επενδυτές και χρησιμοποιείστε τις γνωριμίες σας για να τους προσεγγίσετε.

Η έλλειψη follow-up συναντήσεων μπορεί επίσης να σημαίνει πως υπάρχουν προβλήματα με τη παρουσίασή σας ή με το υλικό του μάρκετινγκ. Θα πρέπει να δομήσετε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον διαρκώς. Πρέπει να υπάρχουν follow-up συναντήσεις, ώστε να βλέπετε την πρόοδο τους εγχειρήματος σας και αν πιάνετε τους στόχους σας.

Αυτό είναι είτε μια ένδειξη ότι έχετε κάνει κακή διαχείριση των χρημάτων σας ή ότι δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον για την εταιρεία σας από τους επενδυτές στους οποίους έχετε στοχεύσει. Οι επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν κακή διαχείριση και δεν θέλουν να ασχοληθούν με ανθρώπους που φαίνονται απελπισμένοι. Αν το κάνουν, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά πιεστικοί στη διαπραγματευτική διαδικασία, και αυτοί είναι επενδυτές που θα πρέπει να αποφεύγετε.

6. Δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος

Οι επενδυτές θέλουν να σας δουν να σημειώνετε πρόοδο σχετικά με τους στόχους που έχετε θέσει και να είστε προσηλωμένοι σε αυτούς. Αν δεν έχετε πετύχει βασικά κομμάτια για την εταιρεία σας, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Εάν έχετε θέσει στόχους και ορόσημα, αλλά δεν έχετε καταφέρει να τα εκπληρώσετε, αυτό είναι μια… κίτρινη, ή, ενδεχομένως, κόκκινη σημαία για τους επενδυτές.

7. Δε μπορείτε να προσεγγίσετε ταλέντα

Η ομάδα σας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αν δε μπορείτε να προσεγγίσετε τους καταλληλότερους ανθρώπους μάλλον δείχνει πως η εταιρεία σας δεν έχει πολλές προοπτικές.

8. Μπορείτε να έχει υψηλό ποσοστό απώλειας ανθρώπων

Αν έχετε χάσει ανθρώπους, ειδικά ανθρώπους-κλειδιά, υπάρχει συνήθως μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη της εταιρείας και αν μπορεί να προχωρήσει. Μπορεί να έχετε, επίσης, προσλάβει μια ομάδα που δεν έχει το πάθος και την ανθεκτικότητα για «αναγεννήσουν» την startup σας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι μια ένδειξη πως η χρηματοδότηση δεν θα είναι εύκολη.

πηγή: Fortunegreece.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ