Ομόλογα: Κερδίζουν τα... "χαμένα"

Ομόλογα: Κερδίζουν τα... "χαμένα"
"Έκρηξη" ζήτησης στα ομόλογα με αρνητική απόδοση, σύμφωνα με το Bloomberg

Σε «μόδα» έχει εξελιχθεί η τάση αγοράς ομολόγων με αρνητική απόδοση, ομολόγων δηλαδή των οποίων η διακράτηση μέχρι τη λήξη τους σημαίνει ουσιαστικά απώλεια χρημάτων.

Κατά 6,1% αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζεται η συνολική ονομαστική αξία των εταιρικών και κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση, η οποία ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου στα $11,6 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. H πορεία αυτού του ποσού ήταν για δύο συνεχόμενους μήνες πτωτική, μετά το peak των$11,9τρισεκατομμυρίων που σημείωσε τον Ιούλιο.

Η ζήτηση για την ασφάλεια που χαρακτηρίζει τα ομόλογα υψηλής ποιότητας ενίσχυσε το ύψος του χρέους που με αρνητική απόδοση σε 11, από τις συνολικά 13, χώρες με αξιόγραφα αυτής της ομάδας αξίας άνω των $100 δισεκατομμυρίων. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ιταλία μειώθηκε κατά 9% και διαμορφώθηκε στα $361 εκατομμύρια, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί την Δανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο, φτάνοντας τα $104 εκατομμύρια.

ΗΙαπωνία,όπου οι υπεύθυνοι για την χάραξη και εφαρμογή πολιτικής τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν μέτρα με στόχο την αύξηση των yields, έχει χρέος με αρνητική απόδοση ύψους περίπου $6 τρισεκατομμυρίων, το οποίο αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση. Το 47% αυτού του χρέους εκδόθηκε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τον κυριότερο όγκο σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Λιγότερο από το ένα έβδομο του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση προέρχεται από εταιρίες. Ο χρηματοοικονομικός τομέας εκδίδει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους εταιρικών ομολόγων, σχεδόν το 80%, με την αξία του να ανέρχεται συνολικά στα $1,3 τρισεκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ