Fitch: Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια

Fitch: Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια
Σε βραδεία ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC να μειώσει την παραγωγή του έως και σε 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2016 με στόχο την τεχνητή άνοδο των διεθνών τιμών. 

Αυτό υποστηρίζει σε σημερινή του ανάλυση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρόκειται να διαπιστωθεί απότομη άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Για τον διεθνή οίκο, η συμφωνία μικρής μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής των 14 χωρών-μελών του OPEC στην άτυπη σύνοδό του στο Αλγέρι έχει περισσότερο συμβολική σημασία, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες μεγαλύτερου συντονισμού δράσης του διεθνούς καρτέλ.

Ο OPEC πρόκειται να ανακοινώσει μέγιστα όρια παραγωγής ανά χώρα-μέλος του στην επόμενη προγραμματισμένη επίσημη σύνοδό του στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τον Fitch, η συμφωνία του OPEC μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενισχύοντας την πεποίθησή του, ότι η σταθεροποίηση και ανάκαμψή τους από την αρχή του 2016 θα συνεχιστεί, θέτοντας μέση τιμή-στόχο τα 45 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι το 2017 για Brent και WTI, αλλά και τα 55 δολάρια ανά βαρέλι για το 2018.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά, ότι το 2017 η προσφορά και η ζήτηση πετρελαίου θα βρίσκονται σε ισορροπία, τόσο λόγω μικρής βελτίωσης στη ζήτηση, όσο και λόγω υποχώρησης της προσφοράς από χώρες εκτός OPEC και κυρίως τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ