WS: Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τα επιτόκια

WS: Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τα επιτόκια
Αρνητικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αδυνατούν να βρουν στηρίγματα σήμερα, καθώς τα «καύσιμα» από τον ΟΠΕΚ (που χθες εκτόξευσε το πετρέλαιο και μαζί τους δείκτες) «πέφτουν», και στο προσκήνιο έρχονται πάλι τα αρνητικά μηνύματα από πλευράς αμερικανικής οικονομίας συνάμα με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από Fed.

Πάντως,όσον αφορά τα επιτόκια, ο πρόεδρος τηςFederal Reserve Bank of Atlanta, Dennis Lockhartδήλωσε σήμερα ότι περιμένει η Fed να είναι σύντομα σε θέση να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια.Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, ενώ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα υποδεικνύει στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει δράση στο κοντινό μέλλον.

Σταταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Caterpillar καθώς διαπραγματεύεται στα 87,98 δολάρια με άνοδο 1,39 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,61%. Ακολουθούν η Home Depot με κέρδη 1,04% όπως και η IBM με κέρδη 0,85%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Walt Disney (-0,01%), η JP Morgan Chase (-0,01%) καιη Microsoft (-0,06%).

Όσον αφορά τοπετρέλαιο, να σημειωθεί ότι χτες οι χώρες του Οργανισμού κατέληξαν σε συμφωνία να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής τους στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 33,2 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Αύγουστο. Πρόκειται για το πρώτο deal του καρτέλ για ταβάνι στην παραγωγή από το 2008, ωστόσο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα όρια παραγωγής της κάθε χώρας ξεχωριστά, μένουν να καθοριστούν στην συνάντηση του Νοεμβρίου.

Οιτιμές του αργού, σήμερα, κινούνται σε ήπιους ανοδικούς τόνους, καθώς οι επενδυτές διερωτώνται εάν μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής (για πρώτη φορά μάλιστα από το 2008) θα ήταν αρκετή για να φέρει την ισορροπία στην αγορά του "μαύρου χρυσού", εν μέσω των τρεχουσών συνθηκών υπερπροσφοράς.

Στους δείκτες τώρα,ο βιομηχανικόςDow Jonesυποχωρεί οριακά κατά 0,20% στις 18.300 μονάδες, οS&P 500χάνει 0,21% μονάδες στις 2.166 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqσημειώνει απώλειες 0,44% στις 5.294 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε αύξηση του μερίσματος κατά 6% στα 94 σεντς ανά μετοχή από τα 89 σεντς, προχώρησε η McDonalds Corp, ενώ η Philip Morris International αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη φέτος, επικαλούμενη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Παράλληλα, η PepsiCo ανακοίνωσε τα κέρδη του γ΄ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, αφού οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αντιστάθμισαν τα ασθενέστερα αποτελέσματα στο εξωτερικό.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό στο β' τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, τοΑΕΠαυξήθηκε κατά 1,4%, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα τοποθετούσαν το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,3% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (0,8%) αλλά ήταν βραδύτερος σε σχέση με το 2% περίπου που καταγράφεται κατά μέσο όρο από όταν έληξε η ύφεση στα μέσα του 2009. Ο τρέχων ρυθμός επέκτασης είναι ο πιο αδύναμος από το 1949.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ