Ευρωαγορές: Τα "μάζεψαν" στο τέλος με βοήθεια εξ Αμερικής

Ευρωαγορές: Τα "μάζεψαν" στο τέλος με βοήθεια εξ Αμερικής
Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Stoxx - Ώθηση από τα αμερικανικά μάκρο

«Αναθάρρησαν» από τη θετική αντίδραση των Αμερικανών στο ντιμπέιτ (και παρά τις πετρελαϊκές πιέσεις) οι ευρωαγορές, οι οποίες βρέθηκαν νωρίτερα μέσα στη μέρα να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο κάτι τα αμερικανικά μάκρο, κάτι η «καθησυχαστική» δήλωση για τη Deutsche Bank, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να περιορίσουν στο φινάλε τις απώλειες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις βέβαια να σημειώνονται στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο.

Στους δείκτες,ο πανευρωπαϊκόςEuroStoxx Europe 600έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06% στις 340,19 μονάδες, έχοντας βρεθεί να χάνει έως 0,7% στα χαμηλά της ημέρας. Τα ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, βοήθησαν να ανακτηθεί το θετικό πρόσημο. Οι τράπεζες περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες τους, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks να χάνει τελικά 0,2%. Η Commerzbank AG υποχώρησε σε ποσοστό 2,2% μετά από δημοσιεύματα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να αναστείλει τις πληρωμές μερισμάτων. Η Credit Suisse Group AG έχασε 3,3% μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας ότι εξετάζει νέες περικοπές δαπανών, ενώ η Deutsche Bank έκλεισε αμετάβλητη στα ιστορικά της χαμηλά στον απόηχο έκθεσης της Citi ότι η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα άντληση κεφαλαίων.

Ογερμανικός DAXυποχώρησε 0,3% στις 10.361,48 μονάδες, ο γαλλικόςCAC 40έχασε 0,2% στις 4.398,68 μονάδες, ενώ οβρετανικός FTSE 100σημείωσε μικρές απώλειες 0,15% στις 6.807,67 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικόςFTSE MIBυποχώρησε σε ποσοστό 0,4%, ενώ ο ισπανικόςIBEX 35έχασε 0,3%.

Στα του «μαύρου χρυσού», η βουτιά των τιμών τουπετρελαίουοδήγησε στο βαθύ κόκκινο τον κλάδο της ενέργειας, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Oil να τερματίζει τις συναλλαγές στο -1,4%. Ιράν και Σαουδική Αραβία φαίνεται να διατηρούν τις διαφωνίες τους λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης στην Αλγερία. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μείωση ή το πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ