"Μαύρα σύννεφα" στην Ευρώπη με "βουτιά" της Deutsche Bank

"Μαύρα σύννεφα" στην Ευρώπη με "βουτιά" της Deutsche Bank
Υποχώρησε κατά 7,5% ο γερμανικός κολοσσός παρασέρνοντας DAX και ευρωαγορές

Βαρύτατες απώλειες σημείωσαν οι ευρωαγορές σήμερα υπό την σκιά της Deutsche Bank που καταρρέει εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για την κεφαλαιακή της θέση μετά και το «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 14 δις. ευρώ που επέβαλλαν οι αμερικανικές αρχές. Κατά συνέπεια η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς οι φόβοι για bail-in του μεγαλύτερου οικονομικού κολοσσού της ευρωζώνης εντείνονται μετά και τη δήλωση της Μέρκελ ότι αποκλείεται ένα bail-out πριν τις γερμανικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ηDeutsche Bankεμφανίστηκε αποφασισμένη να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς τη στήριξη του Βερολίνου. "Ο διευθύνων σύμβουλος, John Cryan, δεν ζήτησε ποτέ από την Καγκελάριο την παρέμβαση του γερμανικού κράτους στην υπόθεση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ", ανέφερε εκπρόσωπος της τράπεζας. "Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να απαντήσει μόνη της στις προκλήσεις της", πρόσθεσε.

Πάμε στους δείκτες τώρα, όπου ο πανευρωπαϊκόςEuro Stoxx 600υποχώρησε κατά 1,53% στις 340,04 μονάδες, με όλους τους επιμέρους δείκτες του να παρουσιάζουν απώλειες. Ο γερμανικός DAXήταν βέβαια ο μεγάλος χαμένος της σημερινής συνεδρίασης, κλείνοντας με απώλειες 2,19% στις 10.393 μονάδες. Ο γαλλικόςCAC 40έχασε 1,80% στις 4.407 μονάδες και ο βρετανικόςFTSE 100σημείωσε πτώση1,33% στις 6.817 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικόςIBEX 35υποχώρησε κατά 1,27%, ο ιταλικόςFTSE MIBέχασε 1,58%, ενώ με απώλειες 1,26% και 0,26% έκλεισαν ο ελβετικόςSMIκαι ο πορτογαλικόςPSIαντίστοιχα. Βαρύτατες απώλειες σημείωσε και τοτουρκικό χρηματιστήριο, που υποχώρησε κατά 4,4%μετά την υποβάθμιση της οικονομίας σε junk από Moody’s και S&P.

Στα ταμπλό, η μετοχή τηςDeutscheΒankέκλεισε με σφοδρές απώλειες άνω του 7,5%, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό, μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλείει οποιουδήποτε είδους κρατική βοήθεια για την τράπεζα. Βέβαια, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε τις φήμες που θέλουν την Καγκελάριο Angela Merkel να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της Deutsche Bank. "Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες...", είπε ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert.

Πάντως, οιεπιχειρήσειςστη μεγαλύτερη οικονομία τηςΕυρώπηςέχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές στη χώρα, μετά από τη "βουτιά" που γνώρισε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τον προηγούμενο μήνα, λόγω Brexit. Ο δείκτης για επιχειρηματικό κλίμα διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα των προγνωστικών για 106,4 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν θετικά από 106,2 μονάδες σε 106,3 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ