WS: Τα καλά μάκρο φέρανε... άσχημα νέα στους επενδυτές

WS: Τα καλά μάκρο φέρανε... άσχημα νέα στους επενδυτές
Πιο πιθανή πλέον μια άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Τα τελευταία ενθαρρυντικά μάκρο φέρνουν την Fed ένα βήμα πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ένα κλίμα «ανησυχίας» στις επενδυτικές τάξεις της Wall Street. Έτσι λοιπόν, αυτήν την ώρα οι δείκτες στη Νέα Υόρκη κινούνται πτωτικά, με το πετρέλαιο να καταγράφει «βουτιά» άνω του 3% και κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα υποχωρεί και ο χρυσός.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικόςDow Jonesυποχωρεί κατά 0,34% στις 18.392 μονάδες, ενώ ο ευρύτεροςS&Pσημειώνει απώλειες της τάξης του 0,42% στις 2.167 μονάδες. Απώλειες ύψους 0,35% καταγράφει και ο τεχνολογικόςNasdaqδιαμορφούμενος στις 5.204 μονάδες.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στα στοιχεία που θα μπορούσαν να "καθαρίσουν" το αβέβαιο τοπίο γύρω από τα επιτόκια τηςFedκαι από το πότε θα ακολουθήσει η επόμενη αύξηση. Με βάση τα νεώτερα στοιχεία, ενισχύθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, η απασχόληση στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ADP, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προσθέτουν 177.000 εργαζόμενους, αλλά τα τελευταία μηνύματα από το περιβάλλον της Fed είναι αντικρουόμενα: Ο μεν πρόεδρος της Fed στη Βοστόνη, Eric Rosengren, σημείωσε ότι βρίσκονται κοντά στους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, ο δε επικεφαλής στο Σικάγο, Charles Evans, δεν εμφανίστηκε ιδιαιτέρως βιαστικός για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Στα άλλαμάκροτης ημέρας, επιβράδυνε περαιτέρω τον Αύγουστο η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Αύγουστο από 55,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Σημειωτέον πως την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τιςνέες θέσεις εργασίαςσε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και τον δείκτη ανεργίας.

"Δεν υπήρχε τίποτα το πολύ απροσδόκητο και τίποτα που θα μπορούσε να μας δώσει έναν ξεκάθαρο αριθμό για τα στοιχεία της Παρασκευής", ανέφερε ο Scott Brown, επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed κλίνει προς την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο η πολιτική θα συνεχίσει να είναι "πολύ διευκολυντική".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ