WS: Κέρδη με στήριξη από τράπεζες και μάκρο

WS: Κέρδη με στήριξη από τράπεζες και μάκρο
Στον απόηχο της ομιλίας της Γιέλεν
Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν για δεύτερη μέρα στην ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole. Τα ενθαρρυντικά μάκρο λειτούργησαν επίσηθς θετικά, ενώ χαμηλά κέρδη κατέγραψε κι ο χρυσός.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,59% ή 108 μονάδων στις 18.502, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 2.180 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 5.232 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήτανο τραπεζικός κλάδοςμε τις JP Morgan και Goldman Sachs να ενισχύονται 1% και 0,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώστο 1,1188από 1,1197 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%στα 1.325 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε έξι μονάδες βάσης στο 1,57%.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Fed ανέφερε την Παρασκευή πως «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίωνέχουν ενισχυθείτους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».

Ωστόσο η δήλωση που είχε μεγαλύτερο αντίχτυπο στην αγορά προήλθε από τον αντιπρόεδρο της Fed, Stanley Fischer, ο οποίος υποστήριξε πως η ομιλία της Yellen είναι «συνεπής» με την προοπτική γιαδύο αυξήσειςεπιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της ThinkMarkets, Naeem Aslam,«Η Fed είναι έτοιμη να κλείσει την στρόφιγγα για φθηνό χρήμα και παράλληλα να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην επαναφορά τηςνομισματικής πολιτικήςσε κανονική πορεία. Αυτή δεν είναι μια είδηση για την οποία οι επενδυτές θα πανηγυρίσουν. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, το μόνο που χωρίζει τη Fed από μια αύξηση των επιτοκίων είναι τα στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής».

Αντίστοιχα, ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Jonathan Golub, σχολίασε: «Έχουμε ανεργία κάτω από 5%. Δεν υπάρχει λόγος η Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τόσο κοντά στους στόχους της που τα χαμηλά επιτόκια δεν έχουν νόημα. Το αν η αύξηση γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο δεν καθαρά ακαδημαϊκό ζήτημα».

Παράλληλα,εντός των προβλέψεωνδιαμορφώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ καθώς τον Ιούλιο αυξήθηκαν 0,3% -όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 0,5%.

Επιπλέον,πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίουεξαιτίας της πιθανής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ συνήθως δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα. Συγκεκριμένα, τα αυξημένα επιτόκια θα οδηγήσουν υψηλότερα το δολάριο, κάνοντας τα ενεργειακά προϊόντα ακριβότερα για τους εμπόρους πετρελαίου που έχουν διαφορετικό νόμισμα». Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 46,98 δολάρια ανά βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ