Ευρωαγορές: "Μπερδεμένοι" οι επενδυτές μετά τη Fed

Ευρωαγορές: "Μπερδεμένοι" οι επενδυτές μετά τη Fed
Μικτά πρόσημα με πετρελαϊκές πιέσεις Διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και επενδυτές μετά την ομιλία της Γιέλεν (Fed) την Παρασκευή, γεγονός που αποτυπώνεται στα μικτά πρόσημα που εμφάνισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι εμφανώς ενισχυμένες, και ίσως πιο σύντομα απ’ ότι αναμενόταν, όπως «μαρτύρησε» ο Fischer σχολιάζοντας την ομιλία της Yellen. Παράλληλα η πτώση του πετρελαίου λειτούργησε ανασταλτικά στην όποια ανοδική αντίδραση των αγορών.

Στους βασικούς δείκτες με απώλειες 0,42% και 0,34% έκλεισαν ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC αντίστοιχα, ενώ με κέρδη 0,31% κατάφερε να τερματίσει ο βρετανικός FTSE 100.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,54%, ενώ ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε κατά 0,12%. Σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε ο πορτογαλικός SMI.

Το πετρέλαιο τύπου WTI υποχωρεί κατά 1,6% στα 46,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα 49,22 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το Brent με απώλειες 1,4%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η ιταλική μεταποιητική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο έτος, καθώς ο πρωθυπουργός Matteo Renzi δυσκολεύεται λόγω της στάσιμης οικονομίας. Πτώση επίσης κατέγραψε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 1% σήμερα.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 101,1 μονάδες τον Αύγουστο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015, έναντι των 102,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, έκαναν λόγο για 102,5 μονάδες. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών υποχώρησε στις 109,2 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, από τις 111,2 μονάδες πριν από ένα μήνα.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο σεισμός που έπληξε την κεντρική Ιταλία ήρθε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ήδη κριτική για την οικονομική στασιμότητα της Ιταλίας στο β΄ τρίμηνο και την άνοδο του δημοσίου χρέους, καθώς το φθινόπωρο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημοψήφισμα που μπορεί να καθορίσει το πολιτικό του μέλλον. Η αντίδραση του (στο σεισμό) μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τα επίπεδα δημόσιας στήριξης. Μια έρευνα τον προηγούμενο μήνα εμφάνισε ότι το 52% των ερωτηθέντων αντιδρούν στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Renzi, ενώ το 48% είναι υπέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ