WS: Ανακάμπτουν οι δείκτες με ώθηση από μάκρο

WS: Ανακάμπτουν οι δείκτες με ώθηση από μάκρο
"Αποκρυπτογραφούν" την ομιλία Yellen οι επενδυτές - Πτώση για αργό

Με κέρδη άνοιξε η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, όπου έπειτα από τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» την ομιλία της Γιέλεν (Fed) την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να καταλάβουν πότε θα επέλθει η αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα δρουν θετικά τα μάκρο, ενώ πτώση καταγράφει το πετρέλαιο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% τον Ιούλιο, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου, σε ένα ισχυρό σημάδι ότι η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να συνεχίσει να οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη στο β΄ μισό του έτους.

Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,4%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Στους δείκτες τώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 77,07 μονάδες (0,40%) και βρίσκεται στις 18.468,96 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 13,04 μονάδων (0,25%) φτάνοντας τις 5.231,74 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 8,06 μονάδων (0,38%) και βρίσκεται στις 2.177,20 μονάδες.

Στα ταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 5 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Cisco καθώς διαπραγματεύεται στα 31,68 δολ. με άνοδο 0,33 δολ. ή σε ποσοστό 1,07%. Ακολουθούν η IBM με κέρδη 0,98% στα 159,87 δολ. και η DuPont στα 70,28 δολ. με άνοδο 0,93%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Nike (-0,33%), η Merck (-0,26%) και η Disney (-0,17%).

Την Παρασκευή η επικεφαλής της Janet Yellen, στην καθιερωμένη ομιλία της στο Jackson Hole έκανε λόγο για σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2016. Η πρόεδρος της Fed δεν έδωσε πάντως κάποια ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fischer σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο να ανοίγει "παράθυρο" ακόμη και για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η αγορά, πάντως, δεν θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια κίνηση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου (20 -21), με το FedWatch Τool της CME Group να δίνει 33% πιθανότητες σε αύξηση τον ερχόμενο μήνα και 60% για τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ