Διχασμένοι οι αναλυτές μετά την ομιλία της Yellen

Διχασμένοι οι αναλυτές μετά την ομιλία της Yellen
Μικτές οι αντιδράσεις μετά τη (μη) ένδειξη για αύξηση επιτοκίων

Σαν μια πρώτη αντίδραση της αγοράς φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν την αναφορά της Janet Yellen περί ενίσχυσης των επιχειρημάτων υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων σαν συντηρητική (dovish).

Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τις προθέσεις της Fed.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της Aberdeen Asset Management, James Athey,«η απουσίαοποιουδήποτε συγκεκριμένου σήματοςσχετικά με τον Σεπτέμβριο, εξηγεί την μικτή αντίδραση της αγοράς.

Ειδικότερα σημείωσε πως "ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της εναρκτήριας ομιλίας της, η Yellen επικεντρώθηκε στη μακροπρόθεσμη νομισματική πολιτική, παρόλα αυτά δήλωσε ότι κατά τη γνώμη της, τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξηση των επιτοκίων έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες".

"Όμως, η έλλειψη οποιουδήποτε μηνύματος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι οι αγορές δεν μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό το «άχρηστο» σχόλιο. Τα περισσότερα σχόλια της Yellen επικεντρώθηκαν στη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα των εργαλείων της Fed".

Επιπλέον πρόσθεσε, "ίσως η Fed να ακολουθεί ένα λανθασμένο πρότυπο. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται με τον τρόπο που επιθυμούν οι οικονομολόγοι. Η Fed θα πρέπει να σταματήσει να στοχεύει στον πληθωρισμό και να αρχίσει να ψάχνει έναευρύτερο πακέτο μέτρωνπου θα κρίνει την δυναμική της οικονομίας και την καταλληλόλητα της πολιτικής".

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη του James Athey. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Jan Hatzius, τα σχόλια της Janet Yellen ενίσχυσαν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα υποστήριξε ότι "παρόλο που ούτε η Yellen, ούτε οι υπόλοιποι αξιωματούχοι έδωσαν κάποια ένδειξη για την ακριβή χρονική στιγμή της αύξησης, ωστόσο αυτό μπορεί να αντανακλά κάποια επιφύλαξη ενόψειτης έκθεσης για την απασχόλησητου Αυγούστου την επόμενη εβδομάδα.

Κατά την άποψη μας, αν η έκθεση δείξει ότι η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται, τότε η FOMC μπορεί κάλλιστα να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Συνέπεια τούτου έχουμε αυξήσει τις πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα στο 40% από 30% προηγουμένως".

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Brean Capital, Peter Tchir επισημαίνει ότι η ομιλία της Yellenείχε κάτιγια όλους.

"Τα σχόλιά της ήταν ελαφρώς επιθετικά αναφορικά με τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον αλλά και ελαφρώς συντηρητικά όσον αφορά στο ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία για να κάνει ότι χρειάζεται (περισσότερο QE;) και για τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ