Ανοδικό "ξέσπασμα" στη Wall Street ελέω Yellen

Ανοδικό "ξέσπασμα" στη Wall Street ελέω Yellen
"Πήραν" αυτό που ήθελαν οι επενδυτές - Ράλι για αργό και χρυσό

Η ομιλία της Γιέλεν φαίνεται πως καθησύχασε τους επενδυτές που ψάχνανε κάποια –την παραμικρή- ένδειξη για τον αν σκοπεύει η Fed να αυξήσει σύντομα (δηλαδή κάπου τον Σεπτέμβριο) τα αμερικανικά επιτόκια. Και παρ’ όλο που η ίδια δεν έδωσε κάποια σαφή ένδειξη για το αν αυτό θα συμβεί άμεσα –περιορίστηκε μόνο στο ότι έχει ενισχυθεί η προοπτική αύξησής τους, κι ότι θα διαμορφωθούν στο 3% μακροπρόθεσμα-, οι περισσότεροι επενδυτές μάλλον… πήραν αυτό που ήθελαν, γεγονός που αποτυπώνεται στο ελαφρά πιο «χαλαρό» κλίμα στη Wall Street, η οποία αυτήν την ώρα διευρύνει τα κέρδη της. (Περισσότερα από την ομιλία της Γιέλεν εδώ). Παράλληλα το δολάριο παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότηταμετά τα σχόλια της προέδρου της Fed (αντέδρασε ανοδικά, ωστόσο πλέον υποχωρεί), ενώ ράλι ανόδου καταγράφει το πετρέλαιο (πάνω από τα 48 δολ.) αλλά και ο χρυσός.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Saint Louis Fed,James Bullardτόνισε πως η πρόβλεψη της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων φθείρει την οικονομία και την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Άγνωστο το πότε ακριβώς θα δράσει η Fed, είπε ο ίδιος, χωρίς να φαίνεται ιδιαιτέρως "ανοιχτός" σε μια κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αφού το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,1% στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο, οι δείκτες τηςWallStreetβρίσκονται σε αρνητική τροχιά για την εβδομάδα.

Πάμε τώρα στους δείκτες,όπου αυτήν την ώραο βιομηχανικόςDow Jonesενισχύεται κατά 0,62% ή 112,23μονάδες στις 18.567,67 μονάδες, οS&P 500κερδίζει 0,69% ή 14,93 μονάδες στις 2.187,10 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaqσημειώνει άνοδο 0,76% ή 39,51 μονάδες στις 5.251,44 μονάδες.

Σταταμπλό, Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Goldman Sachs καθώς διαπραγματεύεται στα 167,19 δολάρια με άνοδο 1,29 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,78%. Ακολουθεί η IBM με κέρδη 0,62% όπως και η 3M με κέρδη 0,42%.

Στοναντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Coca Cola (-0,05%), η Merck (-0,06%), η AT & T (-0,11%).

Στα του"μαύρου χρυσού", το πετρέλαιο αντιδρά επίσης ανοδικά, με το αργό να σκαρφαλώνει στα 48 δολάρια το βαρέλι με +0,85%, και το Μπρεντ στα 50 δολ/βαρέλι με +0,75%.

Παράλληλα τοδολάριοαυτήν την ώρα εμφανίζει οριακές απώλειες σε σχέση με το γιεν (στα 100,5γιεν/δολ η ισοτιμία), καθώς ο "αντίπαλός" του οχρυσόςενισχύεται κατά 1% στα 1.337 δολάρια ανά ουγκιά.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικόΑΕΠαναπτύχθηκε κατά 1,1% το β΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Στην προκαταρκτική του μέτρηση το υπουργείο είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 1,2%.

Σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα η αμερικανική οικονομία εμφανίζει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το α΄ τρίμηνο του 2016 έπειτα από ανάπτυξη 0,9% το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Παράλληλα, οικαταναλωτικές δαπάνεςπαρέμειναν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να αυξάνονται κατά 4,4%, μέγεθος ανοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση για άνοδο 4,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών από τα τέλη του 2014.

Ταεπιχειρηματικά κέρδημετά από φόρους, χωρίς την αποτίμηση των αποθεμάτων και άλλες προσαρμογές, αυξήθηκαν 4,9% από το προηγούμενο τρίμηνο στα εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,627 τρισ. δολ. Τα κέρδη είχαν σημειώσει άλμα 8,9% το α΄ τρίμηνο του έτους, έπειτα από πτώση στα τρία από τα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες, τα ιδιωτικά αποθέματα και οι κυβερνητικές δαπάνες επιβάρυναν την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας το β΄ τρίμηνο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ