Στα... χαρακώματα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Στα... χαρακώματα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
Μάχη για την επιτυχία του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ θα δώσει το υπουργείο Ενέργειας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια.

Της ΜαρίναςΠρωτονοταρίου

Απόδειξη της ταχύτητάς του ήταν η άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού μία μόλις μέρα μετά την Γενική Συνέλευση, κάτι που αποδεικνύει ότι όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ (30 Ιουνίου) μέχρι τις 12 Ιουλίου, το υπουργείο και η ΔΕΗ έκαναν την απαραίτητη προετοιμασία, και συνέταξαν τα τεύχη του διαγωνισμού, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Η επιτυχία του διαγωνισμού θα επιτρέψει να παραμείνει το 51% σε εταιρεία Συμμετοχών (η οποία… και θα μεταφερθεί τελικά στο Υπερταμείο) και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέος νόμος για να ιδιωτικοποιηθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, για να πετύχει ο διαγωνισμός στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, έχουν ήδη γίνει επαφές με δύο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες δικτύων, την ιταλική Terna Rete Italia και τη γαλλική RTE θυγατρική της EDF στα δίκτυα, οι οποίες βλέπουν ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια με βάση την Ελλάδα, και ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι η πώληση του 24% συνοδεύεται και με το δέλεαρ της συμμετοχής του ιδιώτη επενδυτή στο μάνατζμεντ, κατά το πρότυπο των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ. Τα εμπόδια που πρέπει ωστόσο να ξεπεραστούν είναι τα θολά νομικά νερά λόγω των εμπράγματων δικαιωμάτων των εργαζομένων και το ανοιχτό μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ. Στρατηγική της ΓΕΝΟΠ είναι να προκαλέσει όσες καθυστερήσεις μπορεί στην υλοποίηση του σχεδίου και με τις νομικές της διεκδικήσεις της να αποτρέψει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Οι εργαζόμενοι «ποντάρουν» στο ενδεχόμενο το σχέδιο Σκουρλέτη να αποτύχει κι ο διαγωνισμός να βγει άγονος, οπότε και θα απαιτηθεί από τους δανειστές η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που πολιτικά θα είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού θα χρειαστεί να ψηφίσει νέο νόμο από τη Βουλή κάτι που εκτιμούν ότι θα είναι πιο εύκολο να σταματήσουν.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης μιλώντας στο moneypro εκτίμησε πως όπως δεν προχώρησαν τα σχέδια για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, έτσι δεν θα προχωρήσει και αυτή η προσπάθεια, κάνοντας λόγο για έναν νόμο που δεν θα λειτουργήσει, αφού δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του τη συμμετοχή των εργαζομένων. Σχολιάζοντας την άποψη της κυβέρνησης ότι διαφυλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, με την επιλογή της πώλησης του 24%, ο κ. Αδαμίδης σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο, το 51% θα καταλήξει στο Υπερταμείο και θα πουληθεί το 2017. Οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά διαφορά από την πρόταση των δανειστών, που μιλά για πώληση του 100% χωρίς περιστροφές…»

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ (ν. 4491) προβλεπόταν ότι η επιχείρηση δεν θα κατέβαλλε εργοδοτικές εισφορές προκειμένου με τα χρήματα αυτά να χρηματοδοτείται το επενδυτικό της πρόγραμμα, ενώ σε αντάλλαγμα η ασφαλιστική περιουσία ενσωματωνόταν στα πάγια της ΔΕΗ. Το καθεστώς αυτό άλλαξε με τον νόμο 2773/1999 (νόμος Βενιζέλου), όταν η κυβέρνηση κατάργησε το σύστημα αυτασφάλισης του προσωπικού και ίδρυσε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ-ΔΕΗ) ώστε να εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίζοντας όμως την περιουσία των εργαζομένων.
Τότε έγινε αναλογιστική μελέτη και υπολογίστηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένη περιουσία στα πάγια της ΔΕΗ ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Τώρα πρόκειται να γίνει νέα αναλογιστική μελέτη για να υπολογιστεί ξανά η αξία της περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, και «μέχρι να γίνει αυτή η μελέτη δεν μπορεί το Δημόσιο να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γ. Αδαμίδης. Η ΓΕΝΟΠ προτίθεται αφού δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού να καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και ασφαλιστικά μέτρα, που θα βασίζεται στα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία.

Σφίγγει ο κλοιός των ληξιπρόθεσμων και… των δανειστών

Σε μια περίοδο μεγάλων δομικών αλλαγών εισέρχεται η ΔΕΗ που πρέπει από τη μια να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της δημιουργεί η εκτίναξη των ανεξόφλητων σε συνδυασμό με την ανάγκη να μειώσει το μερίδιο της και άρα τα έσοδά της και από την άλλη να πείσει ότι διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Το επόμενο εξάμηνο ο… κορσές για τη ΔΕΗ θα γίνει στενότερος και ο έλεγχος των δανειστών ασφυκτικότερος. Από το φθινόπωρο δρομολογείται η μεταβίβαση του 34% της ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο, στη νέα του θυγατρική, την "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών" (ΕΔΗΣ), όπου θα μεταφερθεί και το 51% του ΑΔΜΗΕ- μέσω της εταιρείας Συμμετοχών.

Μετά, πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ δεν θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, και ο υπουργός Οικονομικών (ως βασικός μέτοχος), αλλά νέα πρόσωπα, τα οποία και θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές. Τόσο ο επικεφαλής της ΕΔΗΣ, όσο και ο ισχυρός διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του νέου Ταμείου που θα ασκεί το μάνατζμεντ, θα έχει άλλα κριτήρια διοίκησης, που θα στοχεύουν στην αύξηση της αξίας της υπό ιδιωτικοποίηση επιχείρησης κι όχι την υποστήριξη του κοινωνικού της χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις στο μάνατζμεντ για να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων. Οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών της ΔΕΗ αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, όταν ο ετήσιος τζίρος εταιρείας είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ, βάζοντας την εταιρεία σε κατάσταση ασφυξίας, με αποτέλεσμα άτυπη στάση πληρωμών προς τους εργολάβους στη Β. Ελλάδα. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ύψους 70 εκατ. ευρώ, μόνο στην περιοχή Κοζάνης Πτολεμαΐδας, ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Μεγαλόπολη.

Το συνολικό χρέος της επιχείρησης ανέρχεται σε 4,651 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες ανάγκες για αναχρηματοδοτήσεις στην τριετία 2015-2017 ανέρχονται σε 1,554 δισ. ευρώ. Μία ανάσα, θα ήταν η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς την εταιρεία, ένα ποσό που ξεπερνά τα 260 εκατ. ευρώ, μια δεύτερη ελπίδα η επιτυχία του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει στο ταμείο της εταιρείας ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ