Ποιες ΔΕΚΟ θα παραμείνουν εκτός Υπερταμείου

Ποιες ΔΕΚΟ θα παραμείνουν εκτός Υπερταμείου
Φιλί της ζωής έδωσαν οι Ιταλοί της Trenitalia στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν ενώ κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ), κάτι αναμενόμενο, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για ενδεχόμενη αποτυχία του διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μέσα στο μήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Trenitalia και να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΤΥ, με μεγάλες πιθανότητες να ενδιαφερθεί τώρα η Trenitalia.

Το καλοκαίρι θα είναι καυτό για το ΤΑΙΠΕΔ που συνεχίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να έχει για την τριετία 2015- 2018 έσοδα 6,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί καμία ΔΕΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, σημειώνοντας ότι αν δεν ιδιωτικοποιηθούν στο σύνολό τους τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων. Μόνη εξαίρεση, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που θα περάσουν στο Υπερταμείο όταν αυτό συσταθεί. Υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραδώσει στο Υπερταμείο τη σχετική μελέτη του Συμβούλου με προτάσεις για την αξιοποίησή τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στο νέο Υπερταμείο, του οποίου ακόμη δεν έχει οριστεί το Supervisory Board ούτε και έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο, θα καταλήξουντα ποσοστά στις ΔΕΚΟ που κατέχει το Δημόσιο και δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Οι ολοκληρωμένες με εκκρεμότητες, αυτές που ειναι σε εξέλιξη και οι μελλοντικές.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καυτοί για τις ιδιωτικοποιήσεις με ολοκλήρωση της συμφωνίας για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την επαναπροκήρυξη διαγωνισμού της ΕΕΣΤΥ, τις δεσμευτικές για τον ΟΛΘ, αλλά και των Εγνατίας, ΔΑΑ,ΟΤΕ που προχωράνε. Η μοναδική προσφορά των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων Trenitalia, γλιτώνει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού σε περίπτωση που ο διαγωνισμός απέβαινε άγονος θα έπρεπε να κλείσει, υπό το βάρος των κρατικών ενισχύσεων 730 εκ. ευρώ που θα έπρεπε να επιστραφούν.

-Ο διαγωνισμός για το 67% του ΟΛΘ είναι σε τελική φάση επίσης και αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές. Το ενδιαφέρον των 8 ομίλων που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση είναι μεγάλο, είναι σε επαφές με τη διοίκηση, έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και βέβαια το data room.

-Αμεσα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο, προχωράει η διαπραγματευση για την παράταση της σύμβασης παραχωρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ώστε άμεσα τους επόμενους μήνες να υπογραφεί η σύμβαση παραχωρησης και να πληρωθεί το τίμημα που θα συμφωνηθεί. Μετά την ανανέωση της σύμβασης, από το 2017, θα επιλεγεί η μέθοδος και ο χρόνος για την πώληση και του ποσοστού 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ.

-Μέσα στο καλοκαιρι θα επιλεγούν οι τρεις σύμβουλοι (νομικός, τεχνικός, χρηματοοικονομικός) που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις για την 35ετη παραχώρηση της Εγνατίας. Ο διαγωνισμός για μακροχρόνια παραχώρηση για 35 χρόνια του δικαιώματος λειτουργίας συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου και των τριών καθέτων αξόνων.

-Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τη μεταβιβαση του 5% του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο για το οποίο η Deutsche Telekom έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης. Ανάμεσα στην και το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων.

ΜΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Ο στόχος για το 2016 είναι να συγκεντρωθούν μέχρι τέλος του έτους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την καταβολή του τιμήματος για τα Περιφερειακά αεροδρόμια (1,2 δις. ευρώ), για τον ΟΛΠ (368 εκ. ευρώ) και για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ (400 εκ. ευρώ) που είναι οι τρεις συμφωνίες που βρίσκονται πιο κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

-Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αναμένεται μέχρι το Νοέμβριο να λυθούν εκκρεμότητες του Δημοσίου με τη Frapport που αφορούν θέματα λειτουργίας όπως τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων σε σχέση με την ΥΠΑ κ.α. και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και η καταβολή του τιμήματος.

-Οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της σερνόμενης εδώ και τρία χρόνια συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ είναι σοβαρότερες. Αφού δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο ο νέος Κανονισμός της ΡΑΕ που θα καθορίζει τις νέες τιμές, και τον αποδεχτούν οι νέοι αγοραστές, η ιταλική Snam και η αζέρικη Sοcar θα πρέπει να ζητηθεί και να ληφθεί η τελική έγκριση από την Κομισιόν. Αν οι διαδικασίες δεν παρουσιάσουν νέες καθυστερήσεις η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η καταβολή του τιμήματος μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Στις ολοκληρωμένες... υπολογίζεται και ο Αστέρας, αν και οι σοβαρές εκκρεμότητες έφεραν πολλές καθυστερήσεις. Πήρε πράσινο φως από το ΣτΕ το νέο σχέδιο και προχωράει στο επόμενο διάστημα η υπογραφή της σύμβασης. Το τίμημα θα είναι 400 εκ. ευρώ από το οποίο 95 εκ. ευρώ θα καταλήξουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα στην Εθνική Τράπεζα.

-Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τις αλλαγές στη σύμβαση όπως προκύπτουν από το ΜoU που είχε υπογραφεί για το Ελληνικό μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, κυβέρνησης και του επενδυτή Lamda Dev. δίνοντας το πράσινο φως για να υπογραφεί η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda. Ακολούθως και οι δυο συμβάσεις, η πρώτη του 2014 και η τροποποποιητική θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή. Αν και η συμφωνία προέβλεπε μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 2016 να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες (όπως η άδεια καζίνο, το προεδρικό διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης), εκτιμάται ότι θα χρειαστεί παράταση και αναβολή της μεταβίβασης και της καταβολής του τιμήματος. Υπενθυμίζεται ότι το 33% του τιμήματος θα καταβληθεί με τη μεταβίβαση και το 51% ως το 2018 (η αρχική σύμβαση προέβλεπε το 2022).

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ. Τα ποσοστά των ΔΕΚΟ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα μείνουν και θα πουληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα ιδιωτικοποιηθούν σε δεύτερη φάση σύμφωνα με το επιχειρησιακό το σχέδιο. Φέτος θα γίνει επιλογή συμβούλων με στόχο την εκκίνηση της διαδικασίας το 2017 για το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ. Αργότερα θα δρομολογηθεί και η πώληση για το 11% από το 27% της ΕΥΔΑΠ και το 23% από το 74% της ΕΥΑΘ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ