Επενδυτική άπνοια στην Ελλάδα - Οι λόγοι

Επενδυτική άπνοια στην Ελλάδα - Οι λόγοι
Στην Ελλάδα η ροή των επενδύσεων είναι απογοητευτική, την ώρα που στην Ευρώπη συντελείται μία πραγματική «επενδυτική έκρηξη», με τους ξένους επενδυτές να συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο όσο πότε άλλοτε.

Σύμφωνα με της ετήσια έκθεση της ΕΥ European attractiveness survey, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη το 2015 κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς έφθασαν τις 5.083, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση και οδηγώντας στη δημιουργία 217.666 νέων θέσεων εργασίας (+17%).

Στον αντίποδα, τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΑΞΕ μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, οι συνολικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που στην ουσία αντικατοπτρίζουν την πραγματική επίδοση της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσαν το 2015 μείωση 73% σε σχέση με το 2014 και περιορίστηκαν στα 605 εκατ. ευρώ από 2,24 δισ. ευρώ το 2014.

Ο επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδας, Τ. Ιωσιφίδη επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογισθεί κανείς την αβεβαιότητα που επικράτησε πέρυσι στη χώρα (βλ. Δημοψήφισμα, capital controls) και τονίζει πως «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη για να αναστραφεί η εικόνα αυτή».

Από την άλλη πλευρά, η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός ΑΞΕ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνολικού αριθμού των επενδύσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 51% του συνολικού αριθμού των ΑΞΕ στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρωσία είχαν την καλύτερη απόδοση στην αύξηση των ΑΞΕ συνολικά, με το μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται κατά 61% και 60% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.

Η Ολλανδία, η οποία είναι πέμπτη μεταξύ των πρώτων 10, ανεβαίνοντας μία θέση στην κατάταξη, κατέγραψε αύξηση 47% στις ΑΞΕ το 2015. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου ως πρώτης επιλογής στην Ευρώπη για επενδύσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την πραγματοποίηση του βρετανικού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου έχει δημιουργήσει ερωτήματα για την πορεία των ΑΞΕ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στο ποιοι επενδύουν στην Ευρώπη, οι ενδο-ευρωπαϊκές επενδύσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν, με 2.751 επενδύσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου και τις 108.543 από όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των ΑΞΕ στην Ευρώπη με 1.193 ΑΞΕ και 58.437 θέσεις εργασίας.

Η Ασία επίσης αυξάνει τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, με 735 ΑΞΕ (+13%) και 37.215 νέες θέσεις εργασίας το 2015. Η Κίνα πρωτοστατεί μεταξύ των ασιατικών χωρών, με 238 επενδύσεις (+2%) και 8.917 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, και οι ΑΞΕ της Ινδίας είναι αξιοσημείωτες με 126 επενδύσεις, 37% περισσότερες από πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ