Για ποιες επενδύσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρονται οι Κινέζοι

Για ποιες επενδύσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρονται οι Κινέζοι
Τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των κινέζικων εταιρειών στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, αναμένται να αποσαφηνίσει η κινέζικη πλευρά στην ελληνική πολιτική ηγεσία που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στο ταξίδι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχει ομάδα υπουργών και υφυπουργών αλλά και ομάδα επιχειρηματιών που αναπτύσσει σχέσεις στην κινέζικη αγορά, ενώ ετοιμάζονται εμπορικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Οπως αναφέρει στο Money Pro o κ. Κώστας Γιαννίδης επικεφαλής στο Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο «οι δυνατότητες ελληνοκινέζικης οικονομικής συνεργασίας αφορούν τέσσερα επίπεδα. Τη συμμετοχή κινέζικων εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, τις ευρύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα σε άλλους κλάδους όπως στον τουρισμό και τα ακίνητα, τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα και τις εμπορικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Αν και το ταξίδι ανακοινώθηκε ξαφνικά και δεν ξέρω αν υπήρχε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν εμπορικές συμφωνίες, νομίζω ότι θα υπογραφούν συμφωνίες που θα ενθαρρύνουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο πλευρών».

Δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκυρία της επίσκεψης αυτής στην Κινα αφού την εποχή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά ελληνικών αποκρατικοποιήσεων ειδικού κινέζικου ενδιαφέροντος: Η πώληση του ΟΛΠ που ολοκληρώνεται και του ΟΛΘ που είναι σε εξέλιξη, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου, οι οποίοι θα θέσουν τα θεμέλια της ελληνικής βιομηχανίας των συνδυασμένων μεταφορών, αλλάζοντας τον χάρτη των επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια περιοχή κλειδί για το διεθνές εμπόριο.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Κοινός τόπος και στα παραπάνω μέτωπα είναι το κινέζικο ενδιαφέρον, το οποίο, ωστόσο συνυπάρχει με επιφυλάξεις για τις οποίες θα ήθελε σύμμαχο το Μαξίμου. Αναμένει την ψήφιση της συμφωνίας για την απόκτηση του ΟΛΠ από τη Βουλή, αλλά και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένα Πειραιά, που προωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, πριν δεσμευθεί για περαιτέρω επενδύσεις στο Θριάσιο και ενδεχομένως στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι Κινέζοι έχουν πλέον πολλά συμφέροντα στην Ελλάδα, και εφόσον βρουν καλό κλίμα επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά... ενδεχομένως να αποκτήσουν και άλλα. Επειτα από ΟΛΠ,Τραινοσέ, Θριάσιο μπαίνει στο στόχαστρο και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους ενώ η επόμενη «καλή και αθόρυβη δουλειά», είναι εκείνη των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Ενδιαφέρει λίγους, αλλά και στις δύο περιπτώσεις έχει μεγάλες προοπτικές. Και μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και οι Κινέζοι, αυτή τη φορά όχι μέσω της Cosco, αλλά μέσω άλλης εταιρίας οχήματος.

Επίσης οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το κομμάτι της ναυπηγοεπισκευής του ΟΛΠ, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για τη Σύρο.

Παράλληλα, προχωρά η ιδιωτικοποίηση και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από επτά διεθνείς εταιρείες τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κινεζικός όμιλος Shanghai Ports International Group εξετάζει τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό μέσω σύμπραξης με ένα εκ των προκριθέντων στην τρέχουσα β΄ φάση.

Παράλληλα, Κινέζος επενδυτής ενδιαφέρεται για την κατασκευή και διαχείριση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ένα έργο ύψους 850 εκατ. ευρώ, ένα έργο στο οποίο οι συνεχείς καθυστερήσεις δοκιμάζουν τα νεύρα των επενδυτών...

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αποτελούν τον κεντρικό στόχο της επίσημης επίσκεψης και αναμένεται να συζητηθεί η παροχή ειδικών κινήτρων, επενδυτικών και φορολογικών αλλά και η επίλυση προβλημάτων, που βάζουν τροχοπέδη στα κινέζικα επενδυτικά σχέδια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Ωστόσο οι Κινέζοι συχνά έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με τους φορείς και ζητούν όρους και προϋποθέσεις για το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο: Ενώ η κινεζική πλευρά το θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, καθώς σε αυτό θα διοχετευθεί μεγάλο μέρος των εισερχόμενων φορτίων, είτε προς αποθήκευση είτε προς τελική μεταποίηση - συναρμολόγηση ή προς άμεση επαναπροώθηση προς το εξωτερικό, δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή της ή μη στον διαγωνισμό.

Κι αυτό γιατί ο διαγωνισμός αφορά έκταση 588 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ενώ υπάρχει και έκταση των 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησία ΟΣΕ, η οποία παραμένει ελεύθερη.

Όπως εξηγούν πηγές, είναι αδιανόητο για τους Κινέζους να γίνεται διαγωνισμός για μια τέτοιου βεληνεκούς επένδυση σε 588 στρέμματα και να μην υπάρχει καμία διασφάλιση στους επίδοξους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχη ανάπτυξη στην υπόλοιπη έκταση από ανταγωνιστικό σχήμα σε επόμενο χρόνο, γεγονός που μπορεί να απαξιώσει την αρχική επένδυση του Θριασίου.

Μέχρι τώρα δεν κατάφεραν ούτε καν να εξασφαλίσουν τον όρο για τη δυνατότητα πρώτης προτίμησης στον επενδυτή του Θριασίου σε πιθανό διαγωνισμό της λοιπής έκτασης.

Στον ΟΛΠ, η ιστορία με τις ανεξάρτητες αρχές λιμένων και την προσπάθεια του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, να ελέγξει τον –αποκρατικοποιημένο- ΟΛΠ, δεν έχει τέλος. Επανέρχεται τώρα, με μια ρύθμιση, που θέτει την εποπτεία του λιμανιού υπό ένα δυσδιάκριτο καθεστώς. Με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να... εκνευρίζονται και να απευθύνονται στο Μαξίμου.

Προοπτική για φορτία-συναρμολόγηση

Οι επενδύσεις στις μεταφορές και τα εμπορευματικά κέντρα στην Ελλάδα ενδιαφέρουν τις κινεζικές εταιρείες αφού η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην Ε.Ε. Και στην αιχμή του κινέζικου ενδιαφέροντος είναι τα εμπορευματικά κέντρα και οι μεταφορές. Η ύπαρξη μεγάλων σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των φορτίων της Cosco, τη διακίνηση των οποίων η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει από 3,5 εκατομμύρια σήμερα σε άνω των 7 εκατομμυρίων το 2020. Δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα γραμμών τελικής συναρμολόγησης για την αύξηση των υπεραξιών.

Δημιουργία δηλαδή μονάδων όπου εξαρτήματα τα οποία θα έρχονται μερικώς προσυναρμολογημένα από την Ασία και θα λαμβάνουν εδώ τη σφραγίδα «Assembled in the EU» πριν πάρουν τον δρόμο για τις αγορές της Ευρώπης.

Ομιλοι όπως η Hewlett Packard ή η Huawei, που ήδη χρησιμοποιούν τον Πειραιά, έχουν εδώ και καιρό καταρτίσει τέτοια σχέδια, η ενεργοποίηση των οποίων βέβαια θα εξαρτηθεί και από τους όρους των συνεργασιών, το επενδυτικό κλίμα και την ευρύτερη οικονομική συγκυρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ