Οι μυστικές συναντήσεις ξένων fund managers στο Πορτο Χέλι

Οι μυστικές συναντήσεις ξένων fund managers στο Πορτο Χέλι
Αν το KKR έκλεισε μέσα σε μία εβδομάδα το deal με την Eurobank και την Alpha για την απόκτηση επιχειρηματικών κόκκινων δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτικό του τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στην εγχώρια χρηματιστηριακή και τραπεζική αγορά.

Αλλά όταν οι φήμες δίνουν και παίρνουν ότι το τρέχον Σαββατοκύριακο σε γνωστό ξενοδοχείο στο κοσμικό Πόρτο Χέλι, γνωστό και ως Ριβιέρα της Ελλάδος, πρόκειται να δώσουν το «παρών» μερικοί από τους διαχειριστές των κορυφαίων ξένων οίκων, ειδικά του Λονδίνου, τότε θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κατάσταση, αλλά και το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στην αγορά.

Και σίγουρα αυτό είναι το πλέον ελπιδοφόρο σενάριο, τόσο για την πορεία του δείκτη και των μετοχών, όσο και για τη μείωση του ρίσκου της χώρας, όπως αυτό αποτυπώνεται από την αποκλιμάκωση του δεκαετούς ομολόγου που πλέον διαμορφώνεται σε επίπεδα που παραπέμπουν στο 2014. Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής από την Deutsche Bank του Λονδίνου αναφέρει στα «Π» ότι « η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις recovery του 2016. Το ζήτημα δεν είναι αν θα κλείσει η αξιολόγηση, που θα κλείσει. Το ζήτημα είναι ότι οι οίκοι που βαθμολογούν το αξιόχρεο της χώρας θα σπεύσουν από τις αρχές Ιουνίου μάλιστα, να βαθμολογούν καλύτερα την Ελλάδα.

Κι αυτό είναι το σήμα, η μείωση του ρίσκου της χώρας, που θα δώσει το έναυσμα, όχι απλώς για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, αλλά για επενδύσεις που θα προκαλέσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα, οι ξένοι διαχειριστές νοιώθουν ανακούφιση που η κυβέρνηση παραμέρισε τις αντιμνημονιακές κορώνες της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, έκανε στροφή στο ρεαλισμό και υποδέχεται τις ξένες επενδύσεις με καλό μάτι και θετική διάθεση, όπως έγινε με την περίπτωση της Cosco και τον ΟΛΠ».

ROADSHOW. Το ενδιαφέρον για το Χ.Α., το οποίο, ως γνωστόν, προηγείται της ανταπόκρισης της οικονομίας στα καλά νέα, είναι έντονο και μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα roadshow που πραγματοποίησε από κοινού η Euroxx Χρηματιστηριακή με την Wood και με τη συμμετοχή προβεβλημένων εταιρειών και τραπεζών από τον FTSE 25.
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος σε εισηγμένη του 25άρη, ότι «παρατηρείται μεγάλη σπουδή από το Μέγαρο Μαξίμου, να περάσει το κλίμα ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών κλείνει και πως θα δοθεί λύση για το χρέος, κάτι που, όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο δεν προκύπτει, αφού η Γερμανία μέσω του Σόιμπλε δεν δέχεται πάγωμα επιτοκίων».

Σε κάθε περίπτωση ο άνεμος αισιοδοξίας που φύσηξε με αφορμή την αίσια κατάληξη της αξιολόγησης (και όχι των διαπραγματεύσεων για το χρέος, καθώς οι ξένοι έχουν πειστεί ότι αυτό εξυπηρετείται ομαλά μέχρι το 2022) έχει αποτυπωθεί στα εξής:

- Οίκοι, όπως η HSBC έχουν κάνει πάλι την εμφάνισή τους με θετικά reports για την Ελλάδα και τις προοπτικές των τραπεζών και της οικονομίας.

- Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο αυτό, αλλά συστήνει σε πελάτες της να πάρουν θέση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

- Η JP Morgan που δημοσίευσε μία «αμφιλεγόμενη» για την Ελλάδα και το Χ.Α. έκθεση θεωρεί δεδομένη την άνοδο της αγοράς και γι’ αυτό επεσήμανε τον κίνδυνο «μήπως είναι αργά για να μπουν οι επενδυτές». Δηλαδή, σα να βλέπει, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, ότι το τρένο έχει ήδη ξεκινήσει.

- H Credit Swiss επέστρεψε επίσης και παρακολουθεί τα αποτελέσματα των τραπεζών, κάνοντας αρχή από την Eurobank με τιμή στόχο στο 1,06 ευρώ.

- Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Goldman Sachs, η οποία ετοιμάζει νέο report για τις ελληνικές τράπεζες.

Πού βασίζεται η προοπτική κερδοφορίας για τις τράπεζες

Πέρα από το play της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, οι ξένοι, που κατέχουν πάνω από το 60% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας, βλέπουν σημαντική προοπτική κερδοφορίας. Και ειδικά στις τράπεζες. Το 2016 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να πετύχουν πάνω από 300 εκατ. κέρδη και να έχουν κεφαλαιοποίηση 15 με 16 δισ. Ήδη στο α’ τρίμηνο του 2016 η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά φόρων, κάτι που είχε να συμβεί από το… 2011!

Για το 2016 οι ξένοι διαχειριστές περιμένουν:
1) Μετά από σωρευτικές ζημίες στις ελληνικές τράπεζες που έφθασαν τα 25 δισ. το 2016 είναι πολύ πιθανό να περάσουν σε κέρδη και να επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο της κερδοφορίας. Στόχος είναι να πετύχουν 300 εκατ. κέρδη.

2) Tα κεφάλαια από τις αυξήσεις κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου, τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, άλλων assets, από την πτώση επιτοκίων καταθέσεων, τον περιορισμό λειτουργικού κόστους από την εθελούσια κ.ά. θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι περίπου 34 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν μέσα στους επόμενους μήνες να διαπραγματεύονται στο 0,50 του book value δηλαδή περίπου 15-16 δισ. ευρώ, με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται μόλις στα 11,2 δισ. ευρώ!

3) Οι τράπεζες θα συνεχίσουν την αναδιάρθρωση των θυγατρικών. Η ΕΤΕ πούλησε την Finansbank, η Alpha πουλάει το Hilton κ.ά.
4) Θα μειώσουν δραστικά την εξάρτηση από το ευρωσύστημα και τον ELA. Η ΕΚΤ έχει αρχίσει ήδη να δέχεται ενέχυρα δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τον Ιούνιο, αν κλείσει η συμφωνία μπαίνουν στο πρόγραμμα της απευθείας χρηματοδότησης από τη Φραγκφούρτη.
Αυτοί οι τέσσερις λόγοι είναι ικανοί για να σηματοδοτήσουν το come back στην ομαλότητα με προφανή οφέλη για τους ιδιώτες επενδυτές…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ