Αυτές είναι οι επενδύσεις που... περιμένουν την αξιολόγηση

Αυτές είναι οι επενδύσεις που... περιμένουν την αξιολόγηση
Με κομμένη την ανάσα αναμένει η αγορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να γυρίσει σελίδα και να προσελκύσει επενδύσεις. Ουρά νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αυξήσεις κεφαλαίου αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη μείωση του country risk και την αφύπνιση των επενδυτών.

Σήμερα, ξένοι και Ελληνες διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν μόνο σε σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και deals σε ελληνικές επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια, περιμένουν το πράσινο φως της συμφωνίας. Ως τότε, οι μεγάλες εγκλωβισμένες προσδοκίες παραμένουν στο ψυγείο και επενδυτικές κινήσεις και συμφωνίες διαρκώς αναβάλλονται όπως και η αέναη διαπραγμάτευση που ματαιώνει εδώ και μήνες τις ελπίδες για γύρισμα της σελίδας και την ανάπτυξη.

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών είναι μεγάλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναζητούν λύσεις, όπως τα εταιρικά ομόλογα, το Χρηματιστήριο, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις στρατηγικές συμφωνίες με επενδυτές. «Το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο που δεν μπορούν να παίξουν σήμερα οι τράπεζες, δίνοντας μια διέξοδο ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Για να υπάρχει όμως Χρηματιστήριο απαιτείται ορατότητα και προοπτική στην οικονομία και ένα περιβάλλον με κάποια μίνιμουμ σταθερότητα. Τότε θα άλλαζε το κλίμα και θα μπορούσε να έρθει μια θετική αντίδραση στη δευτερογενή αγορά, στις τιμές και στους τζίρους στο ταμπλό, ανοίγοντας τον δρόμο για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου και νέες συμφωνίες» σημειώνεται από εκπρόσωπο του Χ.Α.

Εξάλλου το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός νόμος, το σταθερό φορολογικό σύστημα και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον είναι οι πάγιες επιθυμητές προϋποθέσεις για όποιον έχει την πρόθεση να επενδύσει στη χώρα.

ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο αποτελεί ακόμα και τώρα ένα πλάνο ανάπτυξης για κάποιες μικρομεσαίες εταιρείες, που θα ήθελαν την εισαγωγή τους εφόσον το κλίμα και οι τιμές στο ταμπλό βελτιωθούν. Η Εναλλακτική Αγορά και η Κύρια Αγορά μικρής κεφαλαιοποίησης αποτελούν τους στόχους, δεκάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν χτυπήσει την πόρτα του Χ.Α σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά λιγότερες από δέκα εκτιμάται ότι θα πληρούσαν τα κριτήρια.

Η έκδοση εταιρικών ομολόγων αποτελεί μια λύση για άμεση εξασφάλιση ρευστότητας, και σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται εκδόσεις ομολόγων από μικρότερες εταιρείες με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2015 και μέσα στα capital controls, οι συναλλαγές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, ξανάρχισαν να αγοράζονται ελληνικά εταιρικά ομόλογα από ξένα hedge funds και σταδιακά η μέση σταθμισμένη απόδοση των εταιρικών ομολόγων –σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς- υποχώρησε κάτω από το 9%, έφτασε στα τέλη Φεβρουαρίου το 8,17% και μέχρι τις 11 Μαρτίου είχαν υποχωρήσει κάτω από το 7% φτάνοντας μέχρι το 6,8%. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα επιτόκια αναμένεται να πέσουν κι άλλο κάνοντας την έκδοση εταιρικών ομολόγων μια επιλογή προσιτή σε περισσότερες εταιρείες.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Για να προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με κεφάλαια από την πρωτογενή αγορά, πρέπει να έχει προηγηθεί η αποκατάσταση της δευτερογενούς αγοράς, δηλαδή των τιμών στο ταμπλό. Τότε αναμένεται να εμφανιστούν, επιχειρήσεις με δυνατά business plan και να ζητήσουν τη στήριξη των επενδυτών.

Ενας κλάδος που αναζητά κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και μέσω στρατηγικών επενδυτών είναι οι εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν το προσεχές διάστημα, τόσο μέσω των απευθείας επενδύσεων σε ακίνητα, δεδομένων των ευκαιριών που καταγράφονται, όσο, κυρίως, λόγω του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων.

Η Quest Συμμετοχών με τη θυγατρική της Unisystems κατέθεσαν αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας της «BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.» ως ΑΕΕΑΠ και σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενισχυθεί με κεφάλαια προκειμένου να έχει τη ρευστότητα για να τοποθετηθεί στην αγορά ακινήτων, εμπλουτίζοντας το αρχικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει εννιά ακίνητα σε Καλλιθέα, Λεωφόρο Κηφισού (Αγιο Ιωάννη Ρέντη) και Θεσσαλονίκη.
Η Τrastor ΑΕΕΑΠ επιδιώκει επίσης την ενδυνάμωση και διεύρυνση της μετοχικής βάσης της, με την προσέλκυση νέων Ελλήνων ή και ξένων θεσμικών, στρατηγικών επενδυτών, προκειμένου να υλοποιήσει νέες επενδύσεις σε επαγγελματικά αλλά και τουριστικά ακίνητα. Σημειώνεται ότι το ποσοστό που μπορεί να διατεθεί στον επενδυτή είναι τουλάχιστον 33,5%, ενώ το ποσοστό του ομίλου ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην εταιρεία, μετά και την περυσινή δημόσια πρόταση, κυμαίνεται στα πέριξ του 92%.
Αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προβεί σε νέες επενδύσεις ακινήτων στην ελληνική αγορά, δρομολογεί κατά την τρέχουσα περίοδο η εισηγμένη Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, στο δεύτερο εξάμηνο και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου θα επενδυθούν στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων αλλά και ακινήτων που βρίσκονται ως ενέχυρο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα πωληθούν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό πλαίσιο.

Ετοιμάζονται οι... μνηστήρες

Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις με κόκκινα ή και ενήμερα δάνεια βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών που όμως τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να περιοριστεί το Country Risk και να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι η χώρα παραμένει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται.

Τρεις επενδυτές, προερχόμενοι από τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, για να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση εξαγωγών των προϊόντων τους στην Ε.Ε., το fund Sankaty (το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons fund) πραγματοποιεί επαφές για τη Μεβγάλ, ενώ στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών πραγματοποιούνται επαφές επενδυτών για το ποσοστό των τραπεζών στη Σελόντα. Ταυτόχρονα στις λίστες για «προξενιά» με στρατηγικούς επενδυτές βρίσκονται επιχειρήσεις όλων των κλάδων, από ξενοδοχεία μέχρι νοσοκομεία (π.χ. το Ντυνάν) και βιομηχανίες με προοπτικές αλλά και δανεισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ