Πώς θα αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το δικό τους... ΤΑΙΠΕΔ

Πώς θα αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το δικό τους... ΤΑΙΠΕΔ
Μία ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και είναι ικανή να επιφέρει σημαντικά έσοδα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να διαχειριστεί το «στρατιωτικό ΤΑΙΠΕΔ» που βρίσκεται στα «σκαριά», μετά την δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του κ. Πάνου Καμμένου να προωθήσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο συστήνεται «Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», με την επωνυμία ΥΠΑΑΠΕΔ.

Oπως έχει γίνει γνωστό η εν λόγω υπηρεσία θα λειτουργεί ως οργανωτική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, (που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς) και το οποίο περιλαμβάνει εκείνα του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας, καθώς και τα ακίνητα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κ.τ.λ.

Η απόφαση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ., υπολογιζόμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποδίδει περί το 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, προέκυψε από την ανάγκη να εξευρεθούν χρήματα πρώτιστα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως του προσωπικού και εν συνεχεία για τους Κλάδους των Ε.Δ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και κατά συνέπεια για το ΥΠΕΘΑ και τις Ε.Δ., που βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να βαίνουν μειούμενοι.

«Ουσιαστικά θα ασχολείται αποκλειστικά με το real estate των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ανήκει στο ΥΕΘΑ και θα αποτελείται κατά βάση από στρατιωτικούς, με τη συμμετοχή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες το εν λόγω παρασκήνιο.

Όπως είχαν αποκαλύψει πρόσφατα τα «Παραπολιτικά», το πρώτο εγχείρημα του εν λόγω ειδικού φορέα του Ελληνικού Πενταγώνου θα είναι η αξιοποίηση σαράντα εννέα ακινήτων-φιλέτων, κατανεμημένα σε όλη την Ελλάδα, που ανήκουν και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που δρομολόγησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, σε πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Αμύνης, που συνήλθε υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου.

ΑΚΙΝΗΤΑ. Για τον σκοπό αυτό έχει εργαστεί μια επιτροπή, με επικεφαλής τον σύμβουλο του ΥΕΘΑ Γεώργιο Ζησιμάτο, που έχει ταξινομήσει τα κάθε είδους ακίνητα σε τρεις βασικές κατηγορίες, αναλόγως της προτεινόμενης μορφής αξιοποιήσεως τους, που όμως δεν είναι δεσμευτική:

Πρώτον, ακίνητα κατάλληλα για τουριστικές επενδύσεις, συνολικώς 25, που ανήκουν στα ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Αμύνης), ΤΕΣ (Ταμείο Εθνικού Στόλου) και ΤΑΑ (Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας). Μεταξύ αυτών, οι νήσοι Φλέβες και Φλεβοπούλα (1.247.160 τ.μ.), δύο αγροτεμάχια στην Πέρδικα και στον Τούρλο Αιγίνης, 349.510 τ.μ. και 2.361.560 τ.μ., το στρατόπεδο «Μπετεινάκη» στο Ηράκλειο (216.709 τ.μ.), δύο κληροδοτήματα (διαμερίσματα) στην Αθήνα (Ακαδημίας 31, 2.518 τ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη (Ζυμαράκη, 939 τ.μ.) κ.λπ.

Δεύτερον, ακίνητα κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικώς 11, που ανήκουν όλα στο ΤΕΘΑ, όπως «Έκταση Εθνικά Κειμήλια» στον Διόνυσο (135.551 τ.μ.), στρατόπεδα «Λιόση» στα Νέα Λιόσια (90.015 τ.μ.), «Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής (22.600 τ.μ.), «Δογάνη» στο Κιλκίς (114.795 τ.μ.), «Φουφά» στην Πτολεμαΐδα (296.001 τ.μ.), «Γιαννόπουλου» στα Θερμά Σερρών (366.450 τ.μ.), «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο (192.829 τ.μ.) κ.λπ.

Τρίτον, αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις, συνολικώς 13, που διαχειρίζεται το ΓΕΑ. Μεταξύ αυτών τα Αεροδρόμια Αγρίνιου (νέο και παλαιό, 2.200.000 και 324.000 τ.μ.), Αμυγδαλεώνα Καβάλας (1.100.000 τ.μ.), Λαμίας (408.000 τ.μ.), Κομοτηνής (350.000 τ.μ.), Λευκοχώματος Σπάρτης (114.000 τ.μ.), Τριόδου Μεσσηνίας (370.000 τ.μ.), Λέχαιου Κορινθίας (170.400 τ.μ.), Άργους (31.500 τ.μ.), στρατόπεδο 3ης Μοίρας «Νίκη» στο Κατσιμίδι Αφιδνών (301.000 τ.μ.), στρατόπεδο πρώην 2ο ΑΚΕΠ στην Εύβοια (186.000 τ.μ.)κ.λπ..


ΚΑΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ. «Δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε ένα ακίνητο που να ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα διατηρήσουν την κυριότητα του συνόλου των ακίνητων τους. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν όσα είναι απολύτως “καθαρά” και δεν εκκρεμεί τίποτα και καμία διεκδίκηση σε βάρος τους, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων», είχε αναφέρει πριν λίγους μήνες ο ίδιος ο κ. Καμμένος, μιλώντας με στρατιωτικούς συντάκτες.

Σκοπός του, να προχωρήσει στη με ηλεκτρονικό τρόπο «επιδίκαση» του κάθε ακινήτου στον πλειοψηφήσαντα ενδιαφερόμενο ενοικιαστή. «Θα ακολουθηθεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, θα καθορίζεται το προς αξιοποίηση ακίνητο, θα δίδεται μια περίοδος 5-10 ημερών και μια αρχική, μίνιμουμ τιμή, που θα ζητούν οι Ε.Δ. Από κει και πέρα, ανοικτά όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίζουν τις προσφορές τους, τις οποίες θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να αντιπροτείνουν τιμές, αν το επιθυμούν. Η μεγαλύτερη προσφορά θα κερδίζει και δεν θα υπάρχουν ενστάσεις», είχε τονίσει πρόσφατα ο υπουργός.

Η συνεργασία με την Πειραιώς

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καμμένος ανοίγει την «πόρτα» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2015 υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς σύμβαση συνεργασίας. Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί, η παροχή από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρωμένων τραπεζικών υπηρεσιών για τις ανάγκες του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Μάλιστα, όπως είχε περιγραφεί η σύμβαση αυτή επέκτεινε την υπάρχουσα μακρόχρονη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, με τη Γενική Τράπεζα, η οποία έχει εξαγορασθεί και έχει απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνια αφορά την παροχή ενός συνόλου διευρυμένων τραπεζικών υπηρεσιών, με ευνοϊκούς όρους και απευθύνεται σε περίπου 200.000 στρατιωτικούς, πολιτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, ενώ μεταξύ άλλων παρέχεται σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πιστωτική κάρτα της Τράπεζας με το λογότυπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ