Έρχεται στην Ελλάδα πετρέλαιο από το Ιράν

Έρχεται στην Ελλάδα πετρέλαιο από το Ιράν
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν τα ΕΛΠΕ την πρώτη παραγγελία αργού πετρελαίου από το Ιράν, μετά την άρση κυρώσεων κατά της χώρας, τόνισε στο Reuters στέλεχος της επιχείρησης.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσει την παραγγελία τις επόμενες ημέρες» είπε το στέλεχος διατηρώντας την ανωνυμία του και δίχως να αποκαλύψει το μέγεθος της παραγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Amir-Hossein Zamaninia δήλωσε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα αγοράσουν 60.000 βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί στα 150.000 βαρέλια την ημέρα. Και φυσικό αέριο Σε προκαταρκτικές συζητήσεις βρίσκεται η χώρα μας με το Ιράν για την εξασφάλιση φυσικού αερίου για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου για τις εξαγωγές αερίου από τη χώρα του Περσικού σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ και έχει αποθέματα αερίου, τα οποία η BP θεωρεί ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ιράν και Ελλάδα συμφώνησαν, τον περασμένο Ιανουάριο, για την παροχή αργού πετρελαίου από το Ιράν στα ΕΛΠΕ και την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου από τα διυλιστήρια της εταιρείας. Αυτή η συμφωνία, που είναι πιθανόν η πρώτη τέτοια που έγινε με μία ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία και στην αγορά του φυσικού αερίου, ανέφερε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ