Άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου
Άλμα καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ελπίδων για συντονισμένη μείωση της παραγωγής που τροφοδότησαν τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, αναλυτές είπαν ότι μια τέτοια κίνηση παραμένει απίθανη και ότι οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού, γνωστού ως West Texas Intermediate (WTI), αναμένεται να καταγράψουν σε εβδομαδιαία βάση απώλειες άνω του 7% και του 11% αντίστοιχα λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς.

Στις 11:38 ώρα Ελλάδας, το μπρεντ ενισχυόταν κατά 4,9% στα 31,53 δολάρια το βαρέλι, με την άνοδο του να φθάνει νωρίτερα έως και το 6%.

«Τα σχόλια από τον υπουργό Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οδηγούν τις τιμές ανοδικά…αλλά συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε μια μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία. Αυτό δεν έχει αλλάξει», σχολίασε ο Χανς βαν Κλιφ, οικονομολόγος για θέματα ενέργειας στην ABN AMRO. Είπε ότι η σημερινή άνοδος είναι «μια ένδειξη ότι δεν πρόκειται πλέον για μια μονόδρομη κίνηση των τιμών … βλέπουμε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας».

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με άλλους εξαγωγείς για μείωση της παραγωγής. Πρόσθεσε ότι το φθηνό πετρέλαιο ήδη οδηγεί σε κάποιες μειώσεις της παραγωγής, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ανακτήσει η αγορά την ισορροπία της.

Στις 11:38 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωναν άνοδο 4,5% στα 27,39 δολάρια, έχοντας νωρίτερα ενισχυθεί έως και 6%, ενώ χθες υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2003.

Παρά τις υψηλότερες τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού και τα σχόλια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ