Το come back της ακτοπλοΐας

Το come back της ακτοπλοΐας
Σε απόλυτο turn around story τείνει να εξελιχθεί ο πολύπαθος κλάδος της ακτοπλοΐας, αφού μετά από αρκετά χρόνια επενδυτικής και χρηματιστηριακής απαξίωσης φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει σημαντικά η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας που για μία ακόμη χρονιά αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ αφίξεων και ασφαλώς η αναδιάρθρωση των εταιριών του κλάδου με τη βοήθεια και των τραπεζών. Οι παραπάνω παράγοντες έχουν αποτυπωθεί και στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για υποψήφιους επενδυτές, που από τη μία διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και από την άλλη προσβλέπουν στην διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά «συμπληρώνει» ο Ιταλός μεγαλοεφοπλιστής Emanuel Grimaldi, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην χρηματιστηριακή πιάτσα, έχει στοχεύσει στο «πουλέν» που ακούει στο όνομα ΑΤΤΙΚΑ, η μετοχή της οποίας στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει να ξεχωρίζει, αφού σε λιγότερο από 65 συνεδριάσεις η άνοδος που καταγράφει προσεγγίζει το 50%, την ίδια ώρα που ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες πάνω από 20%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιταλός βρίσκεται στην πλευρά των αγοραστών, με διακριτικό τρόπο, αφού ούτως ή άλλως η διασπορά των μετοχών της ΑΤΤΙΚΑ είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει «αγριάδες», κάτι που έχει σχολιαστεί σε στενό κύκλο και έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά. Γιατί ο Grimaldi αγοράζει μετοχές της Attica, όταν είναι συγκεντρωμένη κατά 90% από την Μarfin Group και δεν έχει καμία τύχη να συμμετάσχει στρατηγικά στην συγκεκριμένη εταιρία; Οι αγορές μετοχών μήπως έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση δεικτών μιας ανταγωνιστικής εταιρίας σε σχέση με την εισηγμένη που ο ίδιος ελέγχει; Ότι και να συμβαίνει αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Όπως μάθαμε ότι οι προθέσεις του Γκριμάλντι για διεύρυνση της παρουσίας του στα ελληνικά πέλαγα είναι δεδομένες, αφού πολύ πρόσφατα είχε εκφράσει την πρόθεση του να εξαγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς το πλειοψηφικό πακέτο που αυτή ελέγχει στην Hellenic Seaways, προσθέτοντάς το στη δική του συμμετοχή που ελέγχει μέσω των Μινωικών. Ο στόχος προφανώς και δεν ήταν άλλος από το να αποτρέψει την είσοδο άλλου στρατηγικού επενδυτή στην HSW, που θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει τα συμφέροντα του ομίλου του και των Μινωικών, των οποίων κατέχει το 90%. Όμως κύκλοι της αγοράς μιλούσαν για υστερόβουλη κίνηση του ιταλού και επικαλούμενοι πληροφορίες σχολίαζαν ότι «σε προηγούμενη επαφή με την ελληνική τράπεζα είχε κάνει μάλλον υποτιμητική αν όχι εξευτελιστική προσφορά». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί ατύπως από τον όμιλο Grimaldi προς την Τράπεζα Πειραιώς, δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά ποσοστού που ξεπερνά το 43% των μετοχών και σχολίαζαν ότι ίσως πίσω από αυτή την υποτιμητική πρόταση κρύβεται η επιδίωξη του Emanuel Grimaldi να ασκήσει πιέσεις ώστε, είτε να αγοράσει φτηνά το μερίδιο της HSW που κατέχει η τράπεζα, είτε να πουλήσει ακριβά τις μετοχές που κατέχει ο ίδιος. Και αυτό, γιατί την ίδια στιγμή που κοστολογεί το 43% των μετοχών κοντά στα 10 εκατομμύρια, το 33,4% των μετοχών της HSW οι οποίες του ανήκουν μέσω των Μινωικών γραμμών είναι καταγεγραμμένες στα προς πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία του ομίλου έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το καλοκαίρι που πέρασε ανέδειξε την Hellenic Seaways κυρίαρχο στο βορειανατολικό Αιγαίο -μετά και την κατάρρευση της NEL- και μαζί με την Blue Star του ομίλου Attica κέρδισαν το στοίχημα του ελέγχου του Αιγαίου, κάτι το οποίο ο όμιλος Grimaldi δεν θέλει να «θεριέψει» και να τον απειλήσει επεκτεινόμενο στην χρυσοφόρα Αδριατική, την οποία ελέγχει απόλυτα.

ΕΝΝΕΑΜΗΝΑ

Μετά τις Επιχειρήσεις Αττικής ήλθαν και οι άλλες δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες να επιβεβαιώσουν την τάση που διαμορφώνουν οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές. Από το τρίτο τρίμηνο του 2008 είχαν να δουν τόσο δυνατά νούμερα στην λειτουργική τους κερδοφορία τόσο η ANEK όσο και οι Μινωικές γραμμές . Η επίπτωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έπαιξε προφανώς το ρόλο της στερώντας ενδεχομένως κάποια επιπλέον δυναμική κυρίως από την εγχώρια ζήτηση. Σε επίπεδο κλάδου η τελική γραμμή των τριών εταιριών τραβήχτηκε στα 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 εκατ. ευρώ ενώ και στις τρεις περιπτώσεις διαπιστώνονται θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Εφόσον και το 2016 κινηθεί με χαμηλό κόστος πετρελαίου το ταμπλό θα αρχίσει να εστιάζει και στις μετοχές αφού οι πρόσφατες εμπειρίες δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές από τον κλάδο σε μετοχικό επίπεδο. Η ΑΝΕΚ στο εννεάμηνο κατάφερε να γυρίζει σε κέρδη 2,44 εκατομμύρια ευρώ από ζημιές 10,9 εκατομμύρια, οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται σε 17,59 εκατομμύρια ευρώ από 2,1 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ η ΑΤΤΙΚΑ από 6,1 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, εκτοξεύτηκαν στα 34,4 εκατομμύρια (+464,2%).

Στόλος άνω των 100 πλοίων

Γεννημένος στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, το 1956, σπούδασε Οικονομικές και Εμπορικές Επιστήμες στο εκεί πανεπιστήμιο. Πέρασε όμως και από στρατιωτική ακαδημία το Military School της Nunziatella, επίσης στη Νάπολη. Μετά την αποφοίτησή του το 1980, εργάστηκε για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας του, που τρέχει τώρα με τον αδελφό του Gianluca και τον γαμπρό του Diego Pacella. Μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ευρωπαϊκής Κοινότητας. O Emanuele Grimaldi και ο αδελφός του Gianluca ηγούνται του μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ιταλία με περισσότερα από 100 πλοία κυρίως επιβατηγά και οχηματαγωγά. Πλέον έχουν κάνει άνοιγμα και στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ δραστηριοποιούνται και στους λιμενικούς σταθμούς όπως της Βαρκελώνης. Η οικογένεια ελέγχει ομίλους όπως οι Atlantica di Navigazione, Grimaldi Compagnia di Navigazione, Finnlines, Minoan Lines και Atlantic Container.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ