Ελλάς - Ιράν συμμαχία ενόψει για τα πετρέλαια

Ελλάς - Ιράν συμμαχία ενόψει για τα πετρέλαια
Με ...ατμομηχανή τη συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ για προμήθεια του 25% των αναγκών τους σε αργό πετρέλαιο από το Ιράν, ξεκινά η προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού επιχειρείν στην τέταρτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη, λίγο μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Η μεγάλη χώρα της Μέσης ανατολής αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που διερευνούν νέες αγορές για να αντιμετωπίσουν την κρίση, και η ιρανική οικονομία είναι για πολλούς ένας νέος παίκτης, με υποσχόμενες προοπτικές.

Και όπως φάνηκε από τη συμφωνία του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν (NIOC) οι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις τους με σοβαρότητα και ταυτόχρονα με θετική διάθεση προς την Αθήνα.

Για τους περισσότερους παρατηρητές της αγοράς η συμφωνία ΕΛ.ΠΕ – NIOC ήταν μια υπόθεση κλειδί στην επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών και αναμένεται με τη σειρά της να ξεκλειδώσει μια σειρά από σχεδιασμούς για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στο Ιράν, αλλά και αντίστροφα. Η συμφωνία προβλέπει την κάλυψη του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο του ελληνικού ομίλου από ιρανικό αργό. Επίσης προνοεί για την άμεση έναρξη των παραδόσεων, αμέσως μετά την επίσημη έγκρισή της από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν βέβαια η ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών και ειδικότερα των οφειλών των ΕΛ.ΠΕ από παραδόσεις ποσοτήτων πετρελαίου που είχαν γίνει πριν την επιβολή του εμπάργκο και που ακριβώς λόγω των κυρώσεων δεν είχαν εξοφληθεί. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι οφειλές αναγνωρίστηκαν στο επίπεδο των 600. Εκατ. δολαρίων στην αγορά κυκλοφόρησε ότι η αποπληρωμή τους θα γίνει σε βάθος τετραετίας, όπως είχε σχεδιάσει και ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ στην μεσοπρόθεσμη οικονομική του στρατηγική.

Την ίδια στιγμή, αν και οι δυο πλευρές διαψεύδουν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο αποπληρωμής μέρους της οφειλής με μετοχικό πακέτο των ΕΛ.ΠΕ. στην αγορά κυκλοφόρησε εντόνως τις περασμένες ημέρες ότι η ιρανική κρατική εταιρεία πιθανόν να συζητήσει ανεξάρτητά την είσοδό της στον ελληνικό όμιλο.

Άλλωστε οι ιρανοί επιζητούν μια επενδυτική «έξοδο» στην Ευρώπη στον ενεργειακό κλάδο και στο επίπεδο αυτό πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και οι συζητήσεις τους με την Ισπανία για συμμετοχή στην κατασκευή διυλιστηρίου. Γιατί όχι λοιπόν και με την Ελλάδα με την οποία η Τεχεράνη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, σημείωναν παράγοντες της αγοράς.

Για τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. υπό τον πρόεδρο κ. Ευστάθιο Τσοτσορό και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρηγόρη η συμφωνία αποτελεί άλλο ένα βήμα στην προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική που φέρνει τα τελευταία τρίμηνα εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν και στις επίσημες ανακοινώσεις δεν γίνεται λόγος για την τιμή με την οποία τα ΕΛ.ΠΕ θα προμηθευτούν το ιρανικό αργό, στον ελληνικό όμιλο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα επίπεδα στα οποία έκλεισε η συμφωνία, με την αγορά να εκτιμά νέα εκτίναξη της κερδοφορίας του ακριβώς για το λόγο αυτό. Άλλωστε η NIOC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να μειώσει τις τιμές κατά 0,15 δολάρια το βαρέλι, για τις μεσογειακές χώρες για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου, σε μια επιθετική κίνηση με στόχο να ανακτήσει τα παραδοσιακά μερίδιά του στην αγορά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως με τις υψηλές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου το εννεάμηνο του 2015 έκλεισε σε ιστορικά υψηλά κερδοφορίας για τον όμιλο.

Στο τρίτο τρίμηνο τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ, (έναντι 146 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου το 2014) επίδοση που επέτρεψε στα κέρδη εννεάμηνου να σκαρφαλώσουν στα 575 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη λειτουργία των διυλιστηρίων (που επέτρεψε την εκμετάλλευση των υψηλών διεθνών περιθωρίων διύλισης) την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς και την σημαντική αύξηση των εξαγωγών του ομίλου.

Ποιος κλάδος ευνοείται με την συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ.

Με τη συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ. να δίνει το σύνθημα για μια νέα εποχή στις ελληνοιρανικές επιχειρηματικές σχέσεις ο αμέσως επόμενος κλάδος που αναμένεται να ευνοηθεί είναι η ναυτιλία. Διόλου τυχαία και η δήλωση του Νίκου Κοτζιά από την Τεχεράνη τον περασμένο Νοέμβριο:

«Ο Αλλάχ έδωσε στο Ιράν αέριο και πετρέλαιο και οι δικοί μας θεοί χάρισαν στην Ελλάδα τη ναυτιλία».

Στην αγορά είναι ήδη γνωστές οι προχωρημένες συζητήσεις ανάμεσα σε ελληνικές ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές επιχειρήσεις και αρμόδιους ιρανούς παράγοντες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κοινοπραξιών που θα αναλάβουν τη μεταφορά του μαύρου χρυσού και του αερίου του Ιράν αλλά και τη ναυπήγηση πλοίων για τον ίδιο σκοπό, με ασιατικές τράπεζες να φέρονται πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τέτοιους σχεδιασμούς.

Τα πετρέλαια και η ναυτιλία δεν είναι όμως οι μόνοι τομείς της «νέας εποχής» στις ελληνοιρανικές επιχειρηματικές σχέσεις. H Τεχεράνη σκοπεύει την προσεχή πενταετία να προχωρήσει σε σοβαρότατες επενδύσεις για την ανανέωση των υποδομών της (μεταξύ τους επτά αεροδρόμια αλλά και λιμάνια γέφυρες, οδικά έργα, σιδηρόδρομοι) και οι ελληνικές κατασκευαστικές βρίσκονται επί ποδός πολέμου για τη διεκδίκηση τους με επιχειρήσεις όπως η Eλλάκτωρ, η ΓΕΚ-TEPNA, η J&P Άβαξ και η Αρχιρόδον να έχουν κάνει τα πρώτα σχετικά βήματα.Στους «μεγάλους» Έλληνες που θα διεκδικήσουν «έργα» συγκαταλέγονται ακόμη:

-Ο όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που είχε δραστηριότητα στο Ιράν και πριν τις κυρώσεις, και σήμερα εκτιμά πως η αναβάθμιση των υποδομών του Ιράν μπορεί να φέρει νέες παραγγελίες στο πλαίσιο αναβάθμισης των δικτύων και υποδομών του Ιράν.

-Η ΜΕΤΚΑ, που σαν ανάδοχος αυτόνομων ενεργειακών projects (EPC) θα διεκδικήσει μερίδιο από την αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων, με όπλο τη σημαντική του πλέον διεθνή παρουσία, αλλά και τις ισχυρές προσβάσεις στη Μέση Ανατολή.

-Ο όμιλος του Τιτάνα που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου σαν βάση προμήθειας της ιρανικής αγοράς υποδομών.

Η «επόμενη ημέρα» περιλαμβάνει όμως και τον φαρμακευτικό κλάδο καθώς η Τεχεράνη εξέφρασε ενδιαφέρον για σκευάσματα που δεν παράγονται στην ιρανική αγορά και ήδη οι φαρμακευτικές που συμμετείχαν στην αποστολή του Νοεμβρίου στο Ιράν υπό τον Νίκο Κοτζιά (ΒΙΑΝΕΧ, DEMO και ELPEN) ετοιμάζονται να ανταποκριθούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ